Βόλος: Θα δουν τον Άρη πολύ κοντά στην Γη

19:56 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, οργανώνει αστροβραδιά το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαΐου, στις 20:30 για την παρατήρηση του πλανήτη Άρη, των πλανητών Κρόνου και Δία, και άλλων ουράνιων σωμάτων του ανοιξιάτικου ουρανού.

Η αστροβραδιά θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό) στο πλάτωμα που βρίσκεται στα όρια του οικισμού όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια οι αστροβραδιές. Από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί

στον οικισμό προς την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου θα υπάρχουν κίτρινες πινακίδες που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το εν λόγω πλάτωμα.

Τις τελευταίες ήμερες του Μαΐου ο πλανήτης Άρης, (ο κόκκινος πλανήτης) βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη εδώ και 11 έτη από τη οποία απέχει περίπου 75,3. εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από ό,τι συνήθως, καθώς ο Ήλιος τον φωτίζει «καταπρόσωπο».

Μετά την προ ημερών διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, έρχεται η σειρά του ‘Άρη να δώσει τη δική του «παράσταση». Την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Άρης, η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίστηκαν σχεδόν, και ο Άρης βρέθηκε ακριβώς σε αντιδιαμετρική θέση σε σχέση με τη Γη, δηλ. σε «αντίθεση» όπως λέγεται στην αστρονομία. Αυτό συμβαίνει κάθε περίπου 780 μέρες (η προηγούμενη φορά ήταν τον Απρίλιο 2014).

Ο δίσκος του πλανήτη έχει φαινόμενη διάμετρο 18,6″ και δείχνει πολλές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του μαζί με τον λευκό βόρειο πόλο του.

Ο Άρης χρειάζεται 687 γήινες ημέρες για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο, έναντι 365 ημερών της Γης. Έτσι, η Γη προλαβαίνει να διαγράψει σχεδόν δύο περιφορές, μέχρι ο Άρης να κάνει το δικό του ταξίδι γύρω από τον Ήλιο. Το 2018, o Κόκκινος Πλανήτης θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τη Γη. Το ρεκόρ μικρότερης απόστασης Γης-Άρη (55,76 εκατ. χμ.) σημειώθηκε τον Αύγουστο 2003 και δεν θα ξεπερασθεί πριν από το έτος 2287, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

Σημειωτέων ότι στον ουρανό κοντά στον φωτεινό Άρη φαίνονται επίσης ο Κρόνος και ο «αντί-Άρης», ο γιγάντιος ερυθρός αστέρας Αντάρης, το φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό του Σκορπιού. Παρόλη πάντως την αυξημένη φωτεινότητά του, ο Άρης δεν είναι αυτές τις μέρες ο φωτεινότερος πλανήτης στον νυχτερινό ουρανό. Αυτός είναι ο Δίας, ορατός σε νοτιοδυτική κατεύθυνση, παρόλο που απέχει από τη Γη δεκαπλάσια απόσταση σε σχέση με τον Άρη. Όμως, η μεγαλύτερη απόσταση υπεραντισταθμίζεται από το ότι η διάμετρός του είναι 20πλάσια από αυτή του Άρη.

Οι επόμενες δύο προσεγγίσεις του Άρη θα είναι το 2018 και το 2020 ενώ οι προηγούμενες τρείς ήταν το 2001, το 2003 και το 2005 με εκείνη του 2003 να καταγράφεται η μικρότερη απόσταση από 60.000 χρόνια

The post Βόλος: Θα δουν τον Άρη πολύ κοντά στην Γη appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα