Βόλος: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου

19:41 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2017, ύψους 95.415.000 ευρώ, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Για “άψογα εκτελεσμένο” και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο προϋπολογισμό έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Πέγιος, ενώ ο Μ. Πατσιαντάς της μείζονος μειοψηφίας επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι εναρμονισμένος

στις επιταγές της Τρόικα και οι αλλαγές στον Καλλικράτη που δρομολογούνται, βάζουν ταφόπλακα στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον ο Φ. Λαμπρινίδης της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός και ζήτησε όπως και ο Μιχ. Μιτζικός αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, μεγαλύτερη μείωση στα ανταποδοτικά τέλη.

Ειδικότερα ο κ. Πέγιος επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός ελέγχθηκε από το Παρατηρητήριο και είναι άψογος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος. Ανέφερε ότι καλύφθηκε μεγάλο μέρος υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσό του Τεχνικού Προγράμματος. “Ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει το πλαφόν των αποτελεσμάτων του 2015. Στο τέλος όπως είδατε παρατηρείται αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και μείωση των υποχρεώσεων. Για το 2017 οι ΚΑΠ θα είναι μειωμένοι κατά 2,5 εκ. ευρώ ενώ ο δήμος Βόλου από τη νέα χρονιά θα μοιράζει τα προνοιακά επιδόματα μόνο στους δικαιούχους του δήμου και όχι και σε αυτούς των υπολοίπων δήμων της Μαγνησίας όπως γίνονταν μέχρι σήμερα”.

Ενοχλημένη εμφανίστηκε η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Παπαδανιήλ από το γεγονός ότι “ακούστηκαν διάφορα για την υπηρεσία της και συναδέλφους της από κάποιους”. Η παρατήρησή της προκάλεσε την αντίδραση του Μιχ. Μιτζικού της “Δύναμης Βόλου” ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να προβαίνει σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις που είναι πολιτικές. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Μουλάς ζήτησε από τον κ. Μιτζικό να σταματήσει να ανακατεύεται συνέχεια και να παρεμβαίνει και του έκλεισε το μικρόφωνο, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου απαντώντας σε παρατηρήσεις συμβούλων για ποσά που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την κάλυψη εξόδων εξωτερικών συμβούλων είπε ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, μόνο αν κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον τόνισε ότι μέχρι τέλος του μήνα η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για να μπει μία τάξη στις κεραίες ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών και θα βεβαιωθούν οφειλές προηγουμένων ετών, απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Τ. Δουλόπουλου. “Κάνουμε προσπάθεια να συμμαζέψουμε αυτή την κατάσταση που είχε ξεφύγει με προηγούμενες δημοτικές αρχές που δεν ήθελαν να σπάσουν αυγά”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Πατσιαντάς τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εναρμονίζεται στις οδηγίες του Παρατηρητηρίου ενώ επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα απέχει παρασάγγας από το μοντέλο των ευρωπαϊκών χωρών. “Τι προϋπολογισμό συζητάμε όταν έχουν προαναγγελθεί περικοπές 10%. Άρα αναμόρφωση προς τα κάτω. Οι δήμοι δεν είναι φορέας επίλυσης προβλημάτων, αλλά μέρος του προβλήματος στο διηνεκές”. Επιπλέον ανέφερε ότι η αλλαγή του υπουργού Εσωτερικών πηγαίνει πίσω τη συζήτηση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Ο Φώτης Λαμπρινίδης ζήτησε από την κ. Παπαδανιήλ να δώσει το πόρισμα με την ΕΔΕ για το έλλειμμα στο Δημοτικό Ταμείο ενώ επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πιο αναλυτικός, ενώ παρατήρησε ότι οι μειώσεις των τελών ήταν πολύ μικρές και σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου νομοθετικού πλαισίου που ίσχυσε μέσα στο 2016. “Θα μπορούσαν να είναι δραστικότερες οι μειώσεις. Επιπλέον δεν υπάρχει αναλυτική καταγραφή των κατηγοριών που τις δικαιούνται. Τέλος τόνισε ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις για επέκταση ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας σε Πολεοδομικό Συγκρότημα και Περιφέρειες.

Ο Μιχάλης Μιτζικός τόνισε ότι δεν ήταν σημαντική η μείωση στα τέλη, ενώ επισήμανε ότι τα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες που ωφελούνται δεν ευνοούν την ένταξη σε αυτές των τριτέκνων. Επανέλαβε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο λόγος ύπαρξης της ΑΝΕΒΟ που κοστίζει 166.000 ευρώ ετησίως, τονίζοντας ότι το έργο της μπορεί να υλοποιηθεί από άλλες υπηρεσίες του δήμου. Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην επισκευή των σχολείων και να διπλασιαστεί το ποσό της αγροτικής οδοποιίας. Τέλος επισήμανε ότι είναι “πολυτέλεια” η συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους στους οποίους ανατίθεται απευθείας έργο, χωρίς κανένα διαγωνισμό.

Ο Απ. Νάνος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι η δημοτική αρχή στηρίζε την κυβερνητική πολιτική και την κατηγόρησε ότι βάζει φόρους δυσβάσταχτους όπου της δίνει το δικαίωμα ο νόμος, δυσβάσταχτες για τους πολίτες και προχωρά και σε δεσμεύσεις λογαριασμών. Επίσης επέκρινε τους ανεξάρτητους που δεν διαφοροποιούνται από την κυβερνητική πολιτική.

Τέλος ο Ιάσονας Αποστολάκης εκ μέρους των ανεξάρτητων έκανε λόγο για μοίρασμα βιλαετιών σε ημετέρους, για κακή διαχείριση των οικονομικών και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταυρίδης απαντώντας σε παρατηρήσεις των επικεφαλής επισήμανε ότι για τα σχολεία θα δοθεί το 2017 ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ και παρέθεσε έργα επέκτασης ηλεκτροφωτισμού που έχουν υλοποιηθεί.

Στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Πέγιος τόνισε ότι είναι «ιεροσυλία να μιλάμε για μείωση ανταποδοτικών τελών από τη στιγμής που εμείς τα μειώσαμε σημαντικά και με ένταξη και νέων δικαιούχων. Αγνωμοσύνη να λέμε ότι άλλοι έκαναν περισσότερα». Επιπλέον εξήγησε ότι ο δήμος είναι αναγκασμένος από το νόμο να βεβαιώσει παλιά χρέη και να προχωρήσει και σε δέσμευση λογαριασμών. Κλείνοντας επισήμανε ότι η δημοτική αρχή με την ολοκλήρωση της θητείας της θα αφήσει ένα ταμείο αξιοπρεπέστατο, με λιγότερες υποχρεώσεις προς τρίτους και με περισσότερα έργα και δίκαιη κατανομή στην καθημερινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα