«Βαθιά αλλαγή» υποσχέθηκε ο Μακρόν σε ομιλία-ποταμό

18:32 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δράση», «αποτελεσματικότητα» και «βαθιά αλλαγή» υποσχέθηκε τη Δευτέρα ως απάντηση «στην ανυπομονησία των Γάλλων» ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη μακροσκελή επίσημη ομιλία του ενώπιον του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής συνεδρίασης βουλευτών και γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.

«Πιστεύω βαθιά πως με τις πρόσφατες επιλογές του, ο λαός μας μας ζητά να πάρουμε έναν ριζικά καινούριο δρόμο», «να επανασυνδεθούμε με τον πνεύμα της κατάκτησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας,

παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πενταετούς θητείας του.

Σε μια ομιλία-ποταμό, πρότεινε κυρίως να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του κοινοβουλίου εισάγοντας «μια δόση αναλογικής» ώστε να υπάρχει πιο δίκαιη εκπροσώπηση.

Je proposerai que le Parlement soit élu avec une dose de proportionnelle. pic.twitter.com/TXZP8W1A4Y

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 3, 2017

«Ένα λιγότερο πολυάριθμο κοινοβούλιο, αλλά ενισχυμένο όσον αφορά στα μέσα του, είναι ένα κοινοβούλιο όπου η εργασία ρέει καλύτερα (…) είναι ένα κοινοβούλιο που εργάζεται καλύτερα», δήλωσε, ζητώντας «δράση» και «αποτελεσματικότητα» σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.

Ο Μακρόν υπογράμμισε τη βούλησή του να «ολοκληρώσει» τη μεταρρύθμιση των θεσμών «μέσα σ’ έναν χρόνο από τώρα», ακόμη και θέτοντας τις νέες διατάξεις σε δημοψήφισμα, «αν αυτό είναι απαραίτητο».

«Επιθυμώ να απέχουμε από τα ημίμετρα και τις διακοσμητικές διευθετήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος που θέλει «να αποκαταστήσει ανάμεσα στους Γάλλους και τη Δημοκρατία τη σχέση που διαλύθηκε από τη μηχανική άσκηση της εξουσίας».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να πείσει «όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται με επιφυλάξεις, όλους αυτούς που δεν ψήφισαν. Επίσης όλους αυτούς των οποίων ο θυμός και η απογοήτευση μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών τους οδήγησαν σε ακραίες επιλογές».

Η συνεδρίαση του Κογκρέσου άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σιμόν Βέιλ, επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, η οποία πέθανε την περασμένη Παρασκευή.

Ορισμένες έδρες στο Κογκρέσο των 577 βουλευτών και των 348 γερουσιαστών ήταν κενές, κυρίως αυτές των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και των κομμουνιστών κοινοβουλευτικών, που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση.

Οι αιρετοί του Γαλλικού ΚΚ (PCF) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μπροστά από το δημαρχείο των Βερσαλλιών «για να πουν όχι στην προεδρική μοναρχία», σύμφωνα με μηνύματα στο Twitter.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα