Βαν ντερ Μπέλεν: Πιστεύω σε μία κοινή Ευρώπη όπου οι θεμελιώδεις αξίες έχουν βαθιές ρίζες

16:44 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν κάλεσε τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ευρωπαϊκή ιδέα και να μην αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ευρωφοβικούς και τους «παλιούς εθνικισμούς».

«Είμαι πεπεισμένος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία στο ημικύκλιο αυτό, ότι η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η απόρριψη του άλλου και του ξένου, καθώς και ο περιορισμός των θεμελιωδών ελευθεριών από τους νέους τοίχους και τους παλιούς εθνικισμούς δεν θα

επιλύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο φιλελεύθερος οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, η εκλογή του οποίου στην αυστριακή προεδρία, μαζί με την ήττα του ακροδεξιού αντιπάλου του, υπήρξε το μοναδικό θετικό γεγονός των τελευταίων πολλών μηνών και έγινε δεκτή με ανακούφιση στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Εχω εμπιστοσύνη σε μία κοινή Ευρώπη στην οποία οι θεμελιώδεις αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη- ίσως θα μπορούσαμε σήμερα να πούμε η αλληλεγγύη- έχουν βαθιές ρίζες, όπου λαμβάνουμε σοβαρά υπ΄όψιν τη κλιματική αλλαγή, όπου τα εναλλακτικά γεγονότα μπορούν να διαχωρισθούν από την αλήθεια», είπε.

Στο πλαίσιο του Brexit και της ανόδου των εθνικιστικών αισθημάτων, ο βαν ντερ Μπέλεν σήμανε συναγερμό κατά της τάσης για την κατακρήμνιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που ανεγέρθηκε εδώ και 60 χρόνια.

«Η καταστροφή της Ευρώπης δεν είναι δύσκολη, όμως η ανοικοδόμηση αυτού που καταστράφηκε, είναι πολύ δύσκολη. Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι σπουδαία, είναι μοναδική και αξίζει όλες τις θυσίες. Είχαμε ειρήνη μέσω της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού, είναι ένα πολιτισμικό επίτευγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι», είπε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα