Β. Κορέα: Η εκτόξευση ήταν το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης στον Ειρηνικό

23:15 30/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλιμακώνει την ένταση η Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 ήταν η απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, λίγες ώρες μετά το απειλητικό πέρασμα του βορειοκορεατικού πυραύλου πάνω από το Χοκάϊντο της Ιαπωνίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την ενέργεια σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15

μέλη του.

Σύμφωνα με το KCNA, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν που επέβλεψε την επιχείρηση δήλωσε, «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ». Το KCNA επανέλαβε απειλές εναντίον του Γκουάμ το οποίο αποκάλεσε προκεχωρημένη βάση εισβολής ενώ έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες και το βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου.

Video released by North Korea apparently shows the ballistic missile which was fired over Japan pic.twitter.com/rlvFv3FffO

Sky News (@SkyNews) August 30, 2017

Το Συμβούλιο Ασφαλείας από την πλευρά του καταδίκασε ομόφωνα την «εξοργιστική» ενέργεια καλώντας όλα τα κράτη μέλη «να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που επιβάλλουν μεταξύ άλλων και οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι για την Ουάσινγκτον «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Ωστόσο ο τόνος του παρέμεινε πολύ μετρημένος σε σχέση με πριν από ένα μήνα που είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Για την Ουάσινγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, πρώτους υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ένα μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Δείχνει εντούτοις τη «σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα», στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα