Τσουχτερό κρύο, χιόνια και βοριάδες – Οδηγίες για μετακινήσεις και προστασία (upd+video)

08:22 28/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χωρα. Σε ετοιμότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ενώ η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καιρός αλλάζει -πιο έντονα από το απόγευμα- με χιόνι, δριμύ ψύχος και σφοδρούς βοριάδες. Στα λευκά αναμένεται να ντυθεί και η Αττική. Ήδη έχει

χιονίσει στην Πάρνηθα ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο. Χιονιάς στο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, από τη Λαμία και κάτω ως την Κρήτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος μίλησε στην ΕΡΤ για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δίνει χρήσιμες οδηγίες αυτοπροστασίας προς τους πολίτες.

Στην Πάρνηθα

Επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ανέμους μέχρι 9 μποφόρ, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το Σάββατο.

«Για πιο ισχυρό χιονιά σε σχέση με την κακοκαιρία των προηγούμενων εβδομάδων» κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ενώ θα χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας: «Στην Αττική, στα βόρεια του νομού και κατά περιόδους μέσα στην Αθήνα, θα χιονίζει από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι του Σαββάτου».

Αναλυτικά η πρόγνωση, σύμφωνα με τον κ. Λάλο, είναι ως εξής: «Από αύριο, τα χιόνια θα αρχίσουν να κατεβαίνουν σιγά-σιγά από τις πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας -όπου θα είναι πρόσκαιρες οι χιονοπτώσεις και μικρότερης διάρκειας- προς την Αττικοβοιωτία και μέσα στη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, τα χιόνια θα έχουν φτάσει γύρω-γύρω από την Αττική, στα ορεινά βόρεια προάστια. Την Πέμπτη, η ανατολική Θεσσαλία, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- η ανατολική και βόρεια Πελοπόννησος καθώς και η Κρήτη θα έχουν χιονοπτώσεις και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, κυρίως σε Αθήνα, Κυκλάδες και Κρήτη, καθώς η βελτίωση θα αρχίσει πρώτα από τα βόρεια».

Προβλήματα θα υπάρχουν στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τους ανέμους, από το πρωί της Πέμπτης, κυρίως στο Αιγαίο, να φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ, ενώ η έντασή τους θα αρχίσει να μειώνεται από το βράδυ της Παρασκευής και κυρίως, το Σάββατο.

Τέλος ο κ. Λάλος είπε ότι «τσουχτερό κρύο και παγετός αναμένεται σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές. Στα βόρεια δεν αποκλείεται ο ολικός παγετός, δηλαδή να μην ανεβαίνει ο υδράργυρος πάνω από το μηδέν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Για την Κυριακή (Πρωτοχρονιά), ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές, με αυξημένες νεφώσεις στο νότιο Αιγαίο.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός στα ηπειρωτικά.

Χανιά: Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων οι Υπηρεσίες

Χανιά: Ανοικτό όλο το 24ωρο το Καταφύγιο Αστέγων

Ρέθυμνο: Θερμαινόμενες αίθουσες στον Δήμο

Κορινθία: Με δυσχέρεια η κυκλοφορία λογω χιονιού

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τoν επερχόμενο χιονιά

Πύργος:Ο πάγος «έκαψε» τα κηπευτικά

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα