Τσακαλώτος: Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας-Κι άλλες εκδόσεις ομολόγων ως το τέλος του προγράμματος (video)

00:24 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 4,625% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο (συνολική απόδοση μαζί με τις προμήθειες), και στο 4,375% το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα βγήκε και πάλι στις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας. Επισήμως οι προσφορές ήταν συνολικού ύψους 6,5 δισ. και το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημερινή δοκιμαστική

έξοδο της Ελλάδας.

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Βγήκαμε με ένα επιτόκιο, ένα κουπόνι, που είναι περίπου 4,375 δηλαδή περίπου 0,3 λιγότερο από την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως, η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. και τώρα, όπου η απόδοση είναι στο 4,625 και τότε, που ήταν 4,95). Ωστόσο νομίζω ότι λίγο πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Καυτηρίασε τη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι διαψεύδονται όσοι επέκριναν τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση. Τα κόμματα, είπε, «απ’ ό,τι κατάλαβα θεώρησαν ότι δεν έχει σημασία το ότι ο Moody’s μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μία αρχή. «Ο στόχος μας είναι πλέον ο Αύγουστος του 2018″, τόνισε.

«Ο λαός έχει υποφέρει περισσότερο από όσο του αναλογεί, αλλά βάλαμε το πρώτο λιθαράκι. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα