Τρόμος και αγωνία στο Μεξικό-Προσπάθειες να ανασυρθούν ζωντανά παιδιά

08:10 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μάχη με τον χρόνο δίνουν μέλη των σωστικών συνεργείων στο Μεξικό όπου προσπαθούν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα να ανασύρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 230.

Μεξικό: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους στα ερείπια (video)

Έχει ανακοινωθεί πως 21 μικρά παιδιά θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια του σχολείου τους. Άλλα 30 αγνοούνται.

#Mexico: Rescuers frantically search for survivors at a school

that collapsed during earthquake #Sismo pic.twitter.com/EZZizXkjOU

TRT World (@trtworld) September 21, 2017

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση ενός κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν ένα σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.

Rescue teams have made contact with a girl trapped in the rubble of a collapsed Mexico City school, report says pic.twitter.com/Fo2uOW5uOg

CNN Breaking News (@cnnbrk) September 21, 2017

Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 21 παιδιά επτά ως δεκατριών ετών και πέντε ενήλικοι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,1 βαθμών την Τρίτη.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Rescue efforts continue at a Mexico City school that collapsed following a 7.1-magnitude earthquake pic.twitter.com/5PlgPu0J5E

CNN International (@cnni) September 21, 2017

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

#Mexico conducts mass searches for trapped locals as #earthquake death toll rises #MexicoEarthquake pic.twitter.com/1kK7DtU914

— Sputnik (@SputnikInt) September 20, 2017

Σε μια άλλη τραγική εξέλιξη, που αποκαλύφθηκε σήμερα στην πόλη Ατζάλα, τα 11 μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ αυτών και ένα μωρό δυο μηνών, σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή μιας εκκλησίας την ώρα που γινόταν μια βάπτιση. Από την καταστροφή επέζησαν μόνο ο πατέρας του μωρού, ο ιερέας και άλλο ένα άτομο.

Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα