Τρία βραβεία για το 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

12:55 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με θετική ενέργεια, αλλά και συγκίνηση, το νεανικό κοινό του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, για Παιδιά και Νέους, αποχαιρέτισε το βράδυ του Σαββάτου, τη μεγαλύτερη γιορτή του.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από νέο κυρίως κόσμο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, πραγματοποιήθηκε η λαμπρή τελετή λήξης του φεστιβάλ, κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα βραβεία των διαγωνιστικών τμημάτων.
Παρουσιαστές ήσαν το Ισπανικό

δίδυμο Ινιάκι Λαμούα και Μαρίνα Μινιόζ. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, αντάξιος των δεκάδων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, animation και ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες του κόσμου που ευαισθητοποίησαν και ενημέρωσαν, δίνοντας το στίγμα της δικιάς τους κουλτούρας.
Ο ενθουσιασμός, εξάλλου, χαρακτήρισε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ. Από τις προβολές που έλαβαν χώρα στον Πύργο Ηλείας, όπου φιλοξενούνται τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation και στην Αμαλιάδα, όπου από φέτος μετακόμισε το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs (αλλά και στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι και στη Γαστούνη) ως τις ποικίλες εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στον Πύργο, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι.
Για μια βδομάδα, όσο δηλαδή διήρκεσε το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό πλημμύρισαν το θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, την καρδιά του φεστιβάλ, αλλά και κινηματογράφους σε συνολικά 8 περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
Ξεχνώντας για λίγο το τάμπλετ και τις συνηθισμένες ασχολίες τους, παρακολούθησαν ταινίες από όλο τον κόσμο, ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν, ενώ δεν έλειψε και η συμμετοχή τους στις ποικίλες δραστηριότητες του φεστιβάλ.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, συμμετείχαν 64 ταινίες από 36 χώρες, οι οποίες, με μια εξαιρετικά πλούσια θεματολογία, αποτύπωναν τα σημερινά προβλήματα των νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη ματιά ευαίσθητων δημιουργών. Οι ταινίες αυτές προέρχονταν από μια πολύ μεγάλη ποικιλία εθνικών κινηματογραφικών σχολών, από την Παραγουάη, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική ως το Μπαγκλαντές, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και πολλές ακόμα χώρες.

Δημοφιλής θεσμός του Φεστιβάλ παραμένει η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που και στη φετινή 16η διοργάνωσή της πρόβαλλε νεανικές δημιουργίες από όλο τον κόσμο. Οι νέοι δημιουργοί εξέπληξαν και φέτος τους διοργανωτές, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τις 1.400 ταινίες από διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Τελικά, επιλέχθηκαν για τα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών, 143 από την Ελλάδα, 98 από 27 χώρες της Ευρώπης και 25 από 11 χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Στα μη διαγωνιστικά προγράμματα, ξεχώρισαν τα αφιερώματα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας, τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αρκετές από τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.
Στην διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν τα βραβεία στις καλύτερες ταινίες από τις κριτικές επιτροπές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους είναι η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους.
Οι δράσεις του αναπτύχθηκαν σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου, δίνοντας στους νεαρούς θεατές του την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά «διαμαντάκια» απ’ όλον τον κόσμο, κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μέσα από την Camera Zizanio.
Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio διαγωνίστηκαν πάνω από 266 ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους ξεχώρισαν, βραβεύτηκαν και χειροκροτήθηκαν για άλλη μια φορά, ζώντας ξεχωριστές στιγμές. Πιο συγκεκριμένα κατέκτησαν:

* το Βραβείο «Εγγραματισμού στα Μέσα» της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, για τις ταινίες τους:

«Το Χρέος» και «Η Ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας …από την πλευρά του Λύκου». Το Βραβείο απονέμεται στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους για τη συστηματική προσπάθεια των δύο σχολείων, για τη δημιουργική παραγωγή βίντεο και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών του σε αυτή τη συνεργατική διαδικασία μάθησης.

Μια προσπάθεια, η οποία αφενός αναδεικνύει την πολυμορφία του ρόλου του εκπαιδευτικού και αφετέρου την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δημιουργικών, επικοινωνιακών και συνεργατικών δεξιοτήτων των μαθητών – δηλ. το φάσμα των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα- καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες.

* το 2ο Βραβείο στη κατηγορία Γ’ (17-20 ετών) για την ταινία τους «Το Χρέος».

* το Βραβείο Special Μention Αward στο 5ο Dubrovnik Film Festival (DUFF) 2016 Κροατίας, για την ταινία «Το Χρέος», με αγγλικούς υπότιτλους στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

«Το Χρέος» είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στους απλούς ανώνυμους εθελοντές, που βοήθησαν και βοηθούν όλους αυτούς τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας. Αφιερωμένο και στη μνήμη του Παπά Στρατή που μας δίδαξε τι σημαίνει Αγάπη.
Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα άρθρο που διάβασαν στο Facebook στις αρχές του 2016 για την ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού ο οποίος πήγε στη Μυτιλήνη προκειμένου να ξεπληρώσει το «χρέος» του απέναντι στους Μυτιληνιούς που είχαν σώσει τον πατέρα του το 1922, όταν η βάρκα που τον μετέφερε από τη Μικρά Ασία βούλιαξε λίγο έξω από τον Μόλυβο. Εικόνες και λέξεις που συγκινούν και διδάσκουν ανθρωπιά.
Μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους όπου φοιτούν και παιδιά με προσφυγικές ρίζες από τη Μικρά Ασία, στο πλαίσιο σχολικού προγράμματος για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δράμα των προσφύγων και την προσφορά των εθελοντών, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
Οι μαθητές έψαχναν μια δυνατή ιστορία, που θα πλαισίωνε τις εικόνες του προσφυγικού δράματος που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες.
Ενα κείμενο λίγων λέξεων του Παναγιώτη Σαμαρά για τον Ελληνοαμερικανό Ed St’ George. ήταν η έμπνευση και η κινητήρια δύναμη για την ταινία. Σχεδόν 20 μαθητές του τομέα Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής χρειάστηκαν τρεις μήνες προκειμένου να συγκεντρώσουν το ψηφιακό υλικό, να γράψουν το κείμενο, να κάνουν την ηχογράφηση και το μοντάζ.
Η μουσική επένδυση έγινε με τα υπέροχα τραγούδια του Λευτέρη Μέρου, (ενορχήστρωση Νίκου Παπαδόπουλου), τα μοναδικά τραγούδια του Δημήτρη Ζερβουδάκη και την θεϊκή μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο από τους υπέροχους βραβευμένους Έλληνες φωτογράφους (Α. και Δ. Μεσσήνης, Γ. Μπεχράκης, Α. Κωνσταντινίδης, Α. Αβραμίδης, Τζωρτζίνης κ.α.) και από τις ιστοσελίδες των «Γιατρών του κόσμου» , «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κλπ.. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

«Η Ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας …από την πλευρά του Λύκου» είναι μια ταινία με το παραμύθι που αγάπησαν και με το οποίο μεγάλωσαν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο. Ζωντανεύει μέσα από τη δημιουργία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε. Κ. ΑΡΓΟΥΣ από μια άλλη οπτική γωνία.
Επειδή κάθε ιστορία έχει δυο πλευρές, οι δημιουργοί παρουσιάζουν το γνωστό παραμύθι από την πλευρά του δυσφημισμένου λύκου. Στέλνουν με την ιστορία τους μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μαζί μηνύματα για τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των ανθρώπων αλλά και διαφορετικών λαών. Όλοι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί, φτάνει να το πιστέψουμε.

από Δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ.Άργους

Keywords
επαλ, ολυμπια, φεστιβαλ κινηματογραφου, επαλ, τρια, φεστιβαλ, Τελετή Λήξης, animation, kids, docs, πατρα, ελλαδα, θεατρο, συμμετοχή, ηπα, νέα, Νεπάλ, ιαπωνια, κορεα, camera, film, studios, σχολεια, χρεος, δηλ, festival, duff, μνήμη, σημαίνει, facebook, μυτιληνη, δραμα, προσφορες, σαμαρας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τι σημαινει, χωρες της ευρωπης, μνήμη, βιντεο, χωρες, αυστραλια, αφρικη, βραζιλια, γωνια, γωνιες, εικονες, ηπα, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, ταινιες, τραγουδια, φωτο, αγαπη, αγρινιο, αρθρο, αμαλιαδα, ανθρωπινα δικαιωματα, ασια, αφιερωμενο, βδομαδα, βραδυ, δηλ, δυναμη, διαδικτυο, διδυμο, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, εμπνευση, ενεργεια, ενθουσιασμος, ετων, ζαχαρω, ηλικια, θετικη ενεργεια, ισπανικο, ηχογραφηση, κειμενο, κωνσταντινιδης, λεχαινα, ματια, μεξικο, μεσολογγι, μηνυματα, μηνες, νοτια αφρικη, παιδια, πηγη, προβληματα, προγραμματα, σενεγαλη, συγκεκριμενα, συμμετοχή, στιγμα, τμημα, φτανει, φορα, ψηφιακο, animation, μπεχρακης, δικαιωματα, docs, festival, film, γιορτη, χωρα, camera, kids, καρδια, λεξεις, μια φορα, studios, σημαίνει, υλικο
Τυχαία Θέματα