Τραγωδία στα νερά της Λέσβου με νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες (video)

23:17 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον 16 μετανάστες ανάμεσά τους ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά του Μόλυβου στη Λέσβο οταν ανατράπηκε η βάρκα που τους μετέφερε. Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 25 άνθρωποι, από τους οποίους διασώθηκαν μόνο δύο γυναίκες, ενώ η τύχη των υπολοίπων αγνοείται.

Χωρίς τέλος το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι πνίγηκαν και αρκετοί ακόμη αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην στεριά της Λέσβου. Διασώστες του Λιμενικού ανέσυραν τις σορούς εννέα ανθρώπων. Πιο τυχερή

στάθηκε μια έγκυος που σώθηκε από το πλήρωμα πλωτού που έσπευσε στην περιοχή. Σε κατάσταση σοκ ανέφερε στους Λιμενικούς ότι στο πλοιάριο που είχε ξεκινήσει χθες βράδυ από τα τουρκικά παράλια, επέβαιναν περίπου 25 πρόσφυγες. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο της Frontex.

Ο Κώστας Πιντέρης, ο ψαράς που μαζί με τον Στρατή Βαλαμιό έσωσε χιλιάδες ζωές πέρυσι στη Σκάλα Συκαμνιάς, είναι ο μοναδικός μάρτυρας της βύθισης του δουλεμπορικού, ανοικτά του Μολύβου:

Σουηδικό σκάφος της Frontex εντόπισε αρχικά πέντε σορούς να επιπλέουν στο νερό. Στην περιοχή μετέβη σκάφος του Λιμενικού, το οποίο ανέσυρε συνολικά εννέα πνιγμένους ανθρώπους, έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί:

Επτά σοροί ανασύρθηκαν στη συνέχεια από άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής που ερευνούσαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι συνθήκες του ναυαγίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Στην περιοχή πάντως δεν επικρατούσε θαλασσοταραχή. Η υπερφόρτωση του σκάφους και οι λάθος χειρισμοί, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, πιθανόν να προκάλεσαν και την βύθισή του.

Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και αναφέρεται «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο».

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».

Ο τομέαρχης της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιτώτης δήλωσε: «Τραγικά περιστατικά όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Έκκληση για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια, όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, επανέλαβε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση του οργανισμού με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Ηλίας Μαραβάς

Σχετική είδηση: Λέσβος: Τουλάχιστον 16 νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα