Τουρκία: Νέες διώξεις κατά την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος

15:27 15/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με νέες απολύσεις 7.000 αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και πανεπιστημιακών, παράλληλα με εικόνες του Ρετζέπ Ερντογάν να προσεύχεται στη μνήμη των 240 νεκρών, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Η ημέρα κηρύχθηκε εθνική αργία και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στις 81 επαρχίες με κορύφωση την «Πορεία στη Γέφυρα των Μαρτύρων», παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη..

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας σήμερα, επιδεικνύοντας

πλήρη αλληλεγγύη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η χώρα μας έχει υποφέρει πολύ εξαιτίας των πραξικοπημάτων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή της επετείου μνήμης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Χθες, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ, ενώπιον Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων παρουσίασε βίντεο με στιγμιότυπα-ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την ημέρα του πραξικοπήματος.

Ο κ. Τσεβίκ, αφού απέδωσε την ευθύνη για την απόπειρα, ολοκληρωτικά στην «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» (FETO), είπε ότι ηγήθηκαν αξιωματικοί του στρατού και δράττοντας την ευκαιρία, αναφέρθηκε στους οκτώ «πραξικοπηματίες αξιωματικούς», όπως τους χαρακτήρισε, που διέφυγαν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας

«Η Ελλάδα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και είπε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας» τόνισε ο Τούρκος πρέσβης, για να προσθέσει ότι στη συνέχεια οι οκτώ δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία.

150.000 απολύσεις – 50.000 κρατούμενοι

Συνολικά, τον τελευταίο χρόνο έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, καθηγητές και άλλοι.

Ένας χρόνος από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Αποκλειστικό (video)

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς απέρριψε χθες τον ισχυρισμό ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στη χώρα ήταν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση. «Δεν επρόκειτο για μια ελεγχόμενη απόπειρα, ήταν απόπειρα πραξικοπήματος που απετράπη από τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Κουρτουλμούς επαναλαμβάνοντας ότι οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υποστηρικτών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, καταδίκασε σήμερα το «επαίσχυντο πραξικόπημα» και το «κυνήγι των μαγισσών» που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές.
Σε μια ανακοίνωση, ο Γκιουλέν καταδικάζει επίσης την «καταδίωξη χωρίς προηγούμενο» των υποστηρικτών και μελών του δικτύου του Hizmet («Υπηρεσία», στα τουρκικά).
«Δυστυχώς, έπειτα από αυτήν την τραγωδία, επιτέθηκαν εναντίον πάρα πολλών αθώων. Όλα με εντολή της κυβέρνησης», επισήμανε ο Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ) εδώ και χρόνια και η Τουρκία ζητά την απέλαση του.

Διαμάχη πυροδότησαν οι αφίσες

Οι αφίσες, που φέρουν το λογότυπο της τουρκικής προεδρίας, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας ενόψει της επετείου, προκαλώντας αντιδράσεις.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η αξιωματική αντιπολίτευση, του CHP, κατήγγειλε τις αφίσες, κρίνοντας ότι υποκινούν τα αισθήματα «εμπάθειας προς τις ένοπλες δυνάμεις».
«Οι στρατιώτες που βλέπουμε στις αφίσες δεν είναι καν Τούρκοι. Χρησιμοποίησαν φωτογραφίες στρατιωτών που βρήκαν από ξένους ιστότοπους στο διαδίκτυο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP.

Από την πλευρά του το εθνικιστικό κόμμα MHP, που συνήθως στηρίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι οι αφίσες «δεν αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της 15ης Ιουλίου».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, ΕΡΤ1/ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου

Keywords
Τυχαία Θέματα