«Το Τρίκωχο Καπέλο»

17:10 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή. Σολίστ στην κιθάρα η Έλενα Παπανδρέου.

Το πρόγραμμα ξεκινά με μία ακόμη παγκόσμια πρεμιέρα έργου Έλληνα συνθέτη από την Κ.Ο.Θ.. Το τρίτο έργο της σειράς «Αντηχήσεις»

του Γιώργου Κυριακάκη με τίτλο «Αντηχήσεις ΙΙΙ: αλάργο για ορχήστρα (2017)» είναι ένας ενδιαφέρον μουσικός διάλογος του συνθέτη με τον Ούγγρο μουσουργό Γκιέργκι Λίγκετι, που τον επηρέασε βαθιά.

Ο Ρολάν Ντιένς έχει χαρακτηρίσει το ‘Concerto Μétis’ ως το αγαπημένο του, παρόλο που τον ταλαιπώρησε περισσότερο από κάθε άλλο. Είναι αφιερωμένο στη μυθική κιθαρίστρια Ida Presti (1924-67) και αποτελεί ένα μπουκέτο επιρροών από διάφορες γωνιές του κόσμου, όπως προδίδει και ο τίτλος του, αφού ο σχετικός όρος χρησιμοποιήθηκε το 19ο αιώνα στο γαλλόφωνο Καναδά, για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που είχαν αναμειχθεί με ευρωπαίους στην καταγωγή.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τρεις χαρακτηριστικές συνθέσεις του Μανουέλ Ντε Φάγια, ο οποίος διαμόρφωσε ένα γοητευτικό ύφος που ανέδειξε τη ψυχή της παραδοσιακής ισπανικής μουσικής. Η όπερα «Η Σύντομη Ζωή» έχει έντονα στοιχεία τσιγγάνικης λαογραφίας, χαρακτήρα μπαλάντας και αναφορές στη θαρθουέλα, ενώ οι δυο σουίτες από το μπαλέτο «Το Τρίκωχο Καπέλο» αποτυπώνουν τη χαρά της ζωής και το ανδαλουσιανό πάθος.

Διεύθυνση ορχήστρας: Στέφανος Τσιαλής

Κιθάρα: Έλενα Παπανδρέου

Πρόγραμμα:

Γιώργος Κυριακάκης (1967): «Αντηχήσεις ΙΙΙ: αλάργο» για ορχήστρα (2017) (Ά παγκόσμια εκτέλεση)

Ρολάν Ντιένς (1955-2016): ‘Concerto Μétis’ για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

Μανουέλ Ντε Φάγια (1876-1946): Ιντερλούδιο και Ισπανικός Χορός από την όπερα ‘Η σύντομη ζωή’

Μανουέλ Ντε Φάγια (1876-1946): ‘Το Τρίκωχο Καπέλο’, Σουίτες αρ.1 και αρ.2

«Το Τρίκωχο Καπέλο»

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15€

Εξώστης 10€

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα