Το θέατρο των Οδοιπόρων συναντά τον Σάββα Στρούμπο

14:48 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Θέατρο των Οδοιπόρων σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων συναντά το σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, σε ένα ταξίδι με εφαλτήριο τα ιστορικά παραδείγματα αλληλεπίδρασης του θεάτρου και των λα’ι’κών αγώνων.
Η ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού είναι μια μη γραμμική διαδικασία που ακολουθεί και συμπράττει ενίοτε με τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες και τις κατακτήσεις των λαών.
Τι γίνεται όμως με το θέατρο;
Μπορεί η τέχνη του θεάτρου να αφυπνίσει τους λαούς σε περιόδους κρίσης ή σε

προεπαναστατικές συγκυρίες;
Μπορεί το θέατρο να εξελιχθεί και να ανθίσει εμπνεόμενο από τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές;
Η εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8μ.μ στην αίθουσα τεχνών «Τάκης Τλούπας» στο 2ο όροφο στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας».
Την εκδήλωση και την συζήτηση που θα ακολουθήσει, μετά από την εισήγηση του κ. Στρούμπου, θα συντονίσει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος των Οδοιπόρων Γιώργος Παπαδόπουλος και θα προλογίσει η φίλης της ομάδας οδοντίατρος Βιβή Ιωνά.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η υπεύθυνη για το ¨Χατζηγιάννειο¨ Πνευματικό κέντρο και τις Λέσχες Πολιτισμού Δέσποινα Αράπκουλε, και η Ζωή Καλαφάτη παιδαγωγός-συγγραφέας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεσσαλικού Θεάτρου.
Η βραδιά θα ανοίξει με την ανάγνωση αποσπασμάτων του κοινωνικού – πολιτικού θεάτρου από τους: Αθανάσιο Σαλιαμπούχο – ηθοποιό, Αγλαία Νάκα – θεατρολόγο και Γιώργο Παπαδόπουλο – ηθοποιό.

Ποιος είναι ο Σάββας Στρούμπος
Ο Σάββας Στρούμπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2002). Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας (2003) ως υπότροφος του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
Ως βοηθός σκηνοθέτη του Θόδωρου Τερζόπουλου συμμετείχε στις παρακάτω παραστάσεις: «Πέρσες» του Αισχύλου στο Κέντρο Meyerhold της Μόσχας (2003), «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στο θέατρο Alexandritsky της Αγίας Πετρούπολης (2006), «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στην Κρατική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Πεκίνου (2008), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην Κρατική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Πεκίνου (2011).
Ως ηθοποιός συμμετείχε με το θέατρο Άττις, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου στις παρακάτω παραστάσεις: «Άμλετ, μια μαθητεία» του ΜπορίςΠάστερνακ (2003), «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (2003), «Επίγονοι» του Αισχύλου (2004), «Τρίπτυχο» του ΣάμουελΜπέκετ (2004), «Αίας η Τρέλλα» – διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αίας» (2004), «Τελευταία Μάσκα» του Κώστα Λογαρά (2006), «Πέρσες» του Αισχύλου (2006), «Η Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς» του Μάριου Ποντίκα (2007), «Αίας η Τρέλλα – β’ εκδοχή» (2008), «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (2010), «Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου – νέα εκδοχή» (2011).
Για το Φεστιβάλ Γ. Ρίτσου του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη σκηνοθέτησε το δραματοποιημένο ποίημα «Αίας-Τέταρτη Διάσταση» (2009). Στα πλαίσια του Forum Σύγχρονης Δραματουργίας του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ επιμελήθηκε σκηνοθετικά την «Κασσάνδρα» του ΣέρχιοΜπλάνκο (2010) και το «Χρήμα; Φέρ’ το δω!» των AndreasSauter&BernhardStudlar (2011).
Ακόμα επιμελήθηκε σκηνοθετικά τις παραστάσεις «Ντοκουμέντο» (2013) και «Αθηνά Χατζηεσμέρ,ετών 17» της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου (2016-17)
Με την ομάδα «Σημείο Μηδέν» σκηνοθέτησε και μετέφρασε: Φραντς Κάφκα, «Στη Σωφρονιστική Αποικία, Χώρος Ιστορικής Μνήμης – πρώην κρατητήρια Γκεστάπο» (2009), Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, «Όπως Σας Αρέσει» (ελεύθερη διασκευή), «studio Κινητήρας» (2010), ΑντονένΑρτώ, «Για να τελειώνουμε με την υπόθεση του θεού, Ablockfest» (2010), Αλμπέρ Καμύ «Οι Δίκαιοι», «Χώρος Ιστορικής Μνήμης – πρώην κρατητήρια Γκεστάπο» (2011). “Η Μεταμόρφωση” του Φραντς Κάφκα (2012), “Βουτσέκ” του ΓκέοργκΜπύχνερ (2013 και 2014 β’ εκδοχή), “Στη Σωφρονιστική Αποικία” του Φράντς Κάφκα (β’ εκδοχή-Φεστιβάλ Αθηνών 2014), “Εμείς” του ΓιεβγκιένιΖαμιάτιν (2015), “Η Αποστολή-ανάμνηση από μιαν επανάσταση” του ΧάινερΜύλλερ (2016), “Τρωάς’’ του Δημήτρη Δημητριάδη (2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα