«Το Περίπτερο με τις Παιώνιες» της Όπερας Κουν στο Ηρώδειο

16:21 28/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί το κινεζικό Θέατρο Σουτζού Κουν της επαρχίας Τζιανγκσού την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού προκειμένου να παρουσιάσει ένα ανατολίτικο όνειρο θερινής νυκτός στην Αθήνα. Η κλασική κινεζική Όπερα Κουν «Το Περίπτερο με τις Παιώνιες» απεικονίζει μία θρυλική ιστορία αγάπης μέσω ποιητικών στίχων, μουσικής και κίνησης.

Πριν

από περίπου 400 χρόνια ο Κινέζος θεατρικός συγγραφέας της Δυναστείας των Μινγκ, Tang Xianzu, έγραψε την κλασική όπερα «Το Περίπτερο με τις Παιώνιες», βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα της εποχής. Η όπερα αφηγείται την ιστορία της Du Liniang, μιας νεαρής μαθήτριας, η οποία μια ανοιξιάτικη ημέρα αποκοιμήθηκε στους κήπους ενώ απολάμβανε τη φύση. Στο όνειρό της, ευλογήθηκε από τα πνεύματα των λουλουδιών και γνώρισε έναν όμορφο νεαρό, τον Liu Mengmei, τον οποίο και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Ξυπνώντας, της έλειπε τόσο πολύ ο νεαρός μαθητής του ονείρου της, που πέθανε από την αγάπη της. Μία μέρα όμως, ο Liu Mengmei περπατώντας στους κήπους, βρήκε το πορτρέτο της Du Liniang. Η ειλικρίνεια και η πίστη στην αγαπημένη του επανέφερε την ψυχή της στη ζωή, και οι δυο τους ξανασυναντηθήκαν και έζησαν ευτυχισμένοι μαζί.

Το «Περίπτερο με τις Παιώνιες» εκτός από αριστούργημα του Tang Xianzu, αποτελεί επίσης και μία από τις σημαντικότερες όπερες της κινεζικής λογοτεχνίας. Η αρχική μορφή της αποτελείται από 55 πράξεις και χρειάζονται αρκετές ημέρες για να ερμηνευτεί ολόκληρη. Ο Κινέζος συγγραφέας Pai Hsien-yung μαζί με τους καλλιτέχνες του Suzhou Kun Opera Theatre προσάρμοσαν το κλασικό έργο σε μία νέα, μικρότερη έκδοση, ονομάζοντας την “Young Lovers’ Version”. Η νέα αυτή όπερα επικεντρώνεται στην αγάπη, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο «ο πιο ερωτευμένος άνθρωπος στον κόσμο», η Du Liniang, νιώθει, πεθαίνει και ανασταίνεται χάρη σε αυτήν.

Το Θέατρο Κουν της επαρχίας Τζιανγκσού θα ερμηνεύσει την “Young Lovers’ Version” στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό, παρουσιάζοντας έναν διάλογο μεταξύ της ιστορικής κινεζικής όπερας Κουν και της αρχαίας τραγωδίας, σε ένα μουσικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.

Η Όπερα Κουν συνδυάζει όλες τις αποχρώσεις του κινεζικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων ποιημάτων, μουσικής, τραγουδιών, χορών και δράματος, καθιστώντας την σημαντικό συστατικό στην ιστορία της κινεζικής λογοτεχνίας και μουσικής. Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες όπερες της Κίνας, ενώ από το 2001 έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ως ένα από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εκτός από την παράσταση στο Ηρώδειο, η Όπερα Κουν της επαρχίας Τζιανγκσού έχει οργανώσει και ένα εργαστήρι που θα διεξαχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους καλλιτέχνες από κοντά μέσα από μία μοναδική εμπειρία μουσικής και κίνησης.

Τα δρώμενα αυτά διεξάγονται στο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πολιτιστικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού, και παρουσιάζονται από τον όμιλο China Arts and Entertainment Group.

Keywords
Τυχαία Θέματα