Το μεγάλο Brexit των τραπεζών προς Φρανκφούρτη

08:24 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπορεί η Τερέζα Μέι να έχει διάφορα προβλήματα, όπως έδειξε και η πρόσφατη ομιλία-φιάσκο της, αλλά το Brexit προχωράει. Και όπως η βρετανική πολιτική απορεί, μεταφορικά, για το πού θα πάει η χώρα μετά την άνοιξη του 2019, οι τράπεζες ανησυχούν και εκείνες για το πού θα πάνε. Κυριολεκτικά. Η απάντηση, για την ώρα, φαίνεται να είναι «στη Γερμανία».

Όπως αναλύει το Reuters σε σχετικό άρθρο του, τουλάχιστον 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες

του κόσμου έχουν αρχίσει να αγοράζουν ακίνητα στη Φρανκφούρτη για να στεγάσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τις επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να μετεγκαταστήσουν στη γερμανική πόλη αν το περίφημο City του Λονδίνου δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρει το ιστορικά προνομιακό του καθεστώς για τα προϊόντα τους, και για συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Goldman Sachs έχει αποφασίσει να νοικιάσει επαγγελματικό χώρο 10 στρεμμάτων σε 8 ορόφους ενός υπό κατασκευή κτιρίου, όπου θα μπορούν να εργάζονται περίπου 1000 άτομα. Αν πραγματοποιηθεί, η αύξηση του υπάρχοντος προσωπικού στη Φρανκφούρτη θα είναι της τάξης του 500%, με έναν εκπρόσωπο της τράπεζας να σχολιάζει ότι η κίνηση δίνει στον οργανισμό «χώρο για να εκτελέσουν το σχέδιο ανταπόκρισης στο Brexit». Αν, όμως, η Goldman Sachs παραδέχθηκε με σαφήνεια τα σχέδιά της, 3 άλλες τράπεζες αρνούνται να σχολιάσουν τις έγκυρες πληροφορίες πως ψάχνουν να μετακομίσουν. Η Morgan Stanley, η JP Morgan και η Citi σχεδιάζουν την αύξηση των εργαζομένων τους στη Φρανκφούρτη, και προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, καθώς το ενδεχόμενο ενός «βελούδινου διαζυγίου» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να απομακρύνεται συνεχώς. Ακόμα και αν οι τελικοί του όροι δεν είναι όσο αυστηροί υποθέτουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι εκτιμητές, το σίγουρο είναι πως, αν υπάρχει κάποια πιθανότητα για τη Μεγάλη Βρετανία να αποφύγει την έξοδο των τραπεζών, τότε θα πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί τους σχετικούς όρους του Brexit μέχρι τα Χριστούγεννα.

Βεβαίως, την ίδια ώρα που οι Βρετανοί πολιτικοί προσπαθούν να εγγυηθούν στους τραπεζίτες όσα χρειάζονται για να παραμείνουν στο Λονδίνο, αφού η συμβολή τους στην οικονομία είναι σημαντική, το ίδιο κάνουν και οι Γερμανοί συνάδελφοί τους. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ο τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να δημιουργήσει 10000 καινούριες θέσεις εργασίας μόνο στην Φρανκφούρτη, με δεκάδες χιλιάδες επιπλέον καινούριες θέσεις εργασίας να τις πλαισιώνουν. Φαίνεται πως, ακόμα και αν η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρη, έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα ήθελε η Φρνακφούρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα