Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

18:15 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Πέτρου Δίπλα.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (Liberal Democrats) είναι ένα καθαρά κεντρώο κόμμα που ιδρύθηκε το 1988 από την συγχώνευση ενός παλαιού κόμματος, του Φιλελεύθερου Κόμματος (Liberal Party) και ενός νέου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Social Democratic Party).

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (Liberal Party) είχε δημιουργηθεί το 1859 ως μετεξέλιξη των Γουίγκς (Whigs) και είχε μειωθεί η δημοφιλία του μετά το 1920 καθώς η άνοδος του Εργατικού Κόμματος το είχε εκδιώξει από τη θέση του κύριου αντιπάλου του Συντηρητικού Κόμματος. Το Σοσιαλδημοκρατικό

Κόμμα είχε δημιουργηθεί το 1981 από αποστάτες που φύγανε από το Εργατικό Κόμμα.

Η συγχώνευση έγινε δυνατή όταν τα 2 κόμματα κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε αρκετός κεντρώος πολιτικός χώρος για να υποστηρίξει πάνω από ένα κόμμα.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικού Κόμμα είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό από τα μεγάλα Βρετανικά κόμματα και από το 2010 έως το 2015 συγκυβερνούσε με το Συντηρητικό Κόμμα. Στις εκλογές του 2010, το Κόμμα με αρχηγό τον Νικ Κλεγκ κέρδισε 57 έδρες, με αποτέλεσμα να γίνει το 3ο μεγαλύτερο κόμμα της βουλής (Συντηρητικοί 306 έδρες, Εργατικοί 258 έδρες). Επειδή οι Συντηρητικοί δεν κατάφεραν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δέχθηκαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με του Συντηρητικούς.

Πολλοί ψηφοφόροι του όμως θύμωσαν με την απόφαση του Κόμματος να συνεργαστεί με τους Συντηρητικούς. Γι’αυτό στις εκλογές του 2015 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έπαθαν εκλογική πανωλεθρία και έχασαν τους περισσότερους βουλευτές τους καθώς πολλοί ψηφοφόροι τους ψήφισαν Εργατικούς. Από 57 βουλευτές που είχαν κατόρθωσαν να εκλέξουν μόνον 8!, παρά το γεγονός ότι έλαβαν το 7,9% των ψήφων, λόγω του έντονα πλειοψηφικού συστήματος. Μετά την εκλογική συντριβή του κόμματος ο Νίκ Κλέγκ παραιτήθηκε την επομένη των εκλογών (7 Μαίου 2015) και μετά από εσωτερικές αρχαιρεσίες εξελέγη νέος αρχηγός ο Τιμ Φάρον.

Όμως μετά την εκλογή του ‘αριστερού’ Τζέρεμι Κόρμπιν στην αρχηγία του Εργατικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2015 πολλοί ψηφοφόροι άρχισαν να επιστρέφουν.

Μάλιστα, μετά το δημοψήφισμα του 2016 υπέρ το BREXIT, ακόμα περισσότεροι Βρετανοί πήγαν και πηγαίνουν προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες θεωρώντας τους ως το μόνο αξιόπιστο κόμμα του Κέντρου καθώς το Συντηρητικό Κόμμα κινείται δεξιότερα και το Εργατικό Κόμμα αριστερότερα.

Σήμερα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι ένα μείγμα Σοσιαλ-Φιλελεύθερων και Σοσιαλ-Δημοκρατών.

Είναι σημαντικό να δούμε την απήχηση που είχε το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στον Βρετανικό λαό τις τελευταίες δεκαετίες και πως αυτό ανακόπηκε με την συνεργασία του με τους Συντηρητικούς.

Στις εκλογές του 1997 τους είχε ψηφήσει το 16,8% των Βρετανών. Στις εκλογές του 2001 το 19,3%. Το 2005 τους ψήφησε το 22% και το 2010 το 23%. Μετά όμως την συγκυβέρνηση με το Συντηρητικό Κόμμα, στις εκλογές του 2015 μόνο το 7.9% των Βρετανών τους ψήφησαν.

Αυτό δείχνει καθαρά ότι πολλοί Βρετανοί είχαν κουραστεί ψηφίζοντας επί πολλά χρόνια το δίπολο Συντηρητικό Κόμμα – Εργατικό Κόμμα και ήθελαν κάτι διαφορετικό. Πολλοί αυτό το νέο το έβρισκαν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Η συγκυβέρνηση όμως με τους Συντηρητικούς κατέστρεψε το ‘όραμα’ τους.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται πάντως ότι η υποστήριξη στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα αυξάνεται. Για πρώτη φορά στα τελευταία 3 χρόνια οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (8%-10%) περνούν μπροστά από το αντιευρωπαϊκό και εθνικιστικό UKIP (3%-5%) το οποίο μετά το Brexit πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θα πάρει πίσω κάποιες από τις βουλευτικές έδρες που έχασε προς το Συντηρητικό Κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα