Το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα

11:58 20/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, Πέμπτη, την απόφαση για μια συμφωνία επι της αρχής για συμμετοχή σε ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση έως 2 δισ. δολάρια υπο την προϋπόθεση ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος φερέγγυο.

Το εκτελεστικό συμβούλιο εκτιμάται πως θα συζητήσει επίσης την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού

χρέους (DSA) που αναμένεται να είναι μεν καλύτερη για την Ελλάδα σε σχέση με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου αλλά δεν αναμένεται να βγάζει το ελληνικό χρέος φερέγγυο στο βασικό σενάριο.

Η ελληνική πλευρά ποντάρει στην έκθεση του ΔΝΤ και σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P την Παρασκευή για να συμπιεσθούν περαιτέρω οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το κόστος δανεισμού στην αναμενόμενη έκδοση 5ετών ομολόγων που σχεδιάζει.

H απόδοση του 2ετούς ομολόγου κυμαινόταν κοντά στο 3,4% στις 11:50 π.μ. ώρα Ελλάδος και του 10ετούς ομολόγου στο 5,28% περίπου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα έχει προσλάβει 6 ξένους οίκους για να διαχειρισθούν
την έκδοση ομολόγου. Πρόκειται για τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους θεσμικούς δανειστές της.

Αλλο χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ήθελε το ΔΝΤ να μπλοκάρει την έκδοση του νέου ομολόγου στο μέτρο που αύξανε το δημόσιο χρέος της χώρας, περιορίζοντας ουσιαστικά τις επιλογές της ελληνικής πλευράς.

Εκτός απο το ΔΝΤ και την S&P, η αγορά περιμένει επίσης με ενδιαφέρον την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να στρώσει το έδαφος για αλλαγή πολιτικής το Φθινόπωρο στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως QE, δίνοντας έμφαση στο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης σύμφωνα με αναλυτές.

Τυχόν περιορισμός των αγορών ομολόγων από το 2018 εκτιμάται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, θέτοντας πιθανόν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό δεν θα ήταν καλό επίσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Η αγορά περιμένει να δει αν η ΕΚΤ θα άρει την δέσμευση για αύξηση του μηνιαίου ορίου αγοράς ομολόγων ή την διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που λήγει στα τέλη του 2017.

Ομως, η ανατίμηση του ευρώ και η μεγάλη άνοδος της απόδοσης των 10ετών γερμανικών και άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης προβληματίζει τους αναλυτές αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη Πορτογαλία ότι η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών στην Ευρωζώνη ίσως αφήνει περιθώρια για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη προηγούμενη συνάντηση του Ιουνίου, η ΕΚΤ απέρριψε το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στα επιτόκια παρέμβασης του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα