Το 70% των συνεργείων της Ροδόπης λειτουργούν παράνομα

11:04 9/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους τεχνικών και ιδιοκτητών συνεργείων του Νομού πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή, υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, του κ. Νίκου Τσαλικίδη με θέμα αιχμής την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων συνεργείων.

Εκπρόσωποι Ηλεκτρολόγων, Φανοποιών-Βαφέων, Επισκευαστών Μοτοσυκλετών-Μοτοποδηλάτων, Βουλκανιζατέρ του Νομού ενημέρωσαν τον κ. Τσαλικίδη για την λειτουργία των παράνομων συνεργείων, που όπως είπαν στις δηλώσεις τους, ξεπερνούν το 70% επί

του συνόλου των συνεργείων που λειτουργούν στην περιοχή. Εκείνο που ζήτησαν ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράνομων συνεργείων, των συνεργείων δηλαδή που λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση και προδιαγραφές.

Η λειτουργία παράνομων συνεργείων αλλά και η οικονομική αδυναμία πολλών πελατών τους να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μιας στοιχειώδους συντήρησης προβληματίζει τους νόμιμους επαγγελματίες όπως τόνισε ο Μιχάλης Αρχοντίδης, φανοποιός στο επάγγελμα τριάντα τρία χρόνια παραδεχόμενος πως τα προβλήματα έχουν οξυνθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα οι νόμιμοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οι παράνομοι να αυξάνονται. «Μαγαζιά κρυφά, σε χωριά, σε αυλές, κρυμμένα χωρίς να έχουν ενοίκιο, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ούτε προσωπικό στο ΙΚΑ μας κάνουν τη ζημιά και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς εδώ στην πόλη. Τα ξέρουν όλοι, τα ξέρουν και οι Εταιρείες και οι δημόσιοι οργανισμοί που πάνε τα αυτοκίνητά τους και γίνεται η δουλειά τους» δηλώνει ο κος Αρχοντίδης μην κρύβοντας την απογοήτευσή του. «Εμείς τόσα χρόνια είμαστε νόμιμοι, με ταμειακές μηχανές, τώρα με τα POS και οι άλλοι είναι στον «αέρα». Μιλάμε για μεγάλο αθέμιτο ανταγωνισμό.» σημειώνει προσθέτοντας ότι τα παράνομα συνεργεία είναι περισσότερα από τα νόμιμα.

Για παράλειψη της Πολιτείας έκανε λόγο ο κος Αθανάσιος Αραμπατζίδης. «με στοιχεία της υπηρεσίας το 70% δεν τηρεί το Νόμο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν μερικοί ότι το επάγγελμα που εξασκούμε είναι το πιο επικίνδυνο για την οικογένεια, η οποία ανεβαίνει σε ένα τετράτροχο και διανύει χιλιόμετρα με ταχύτητα» δήλωσε ο έμπειρος επαγγελματίας σημειώνοντας ότι σήμερα το 50% των αυτοκινήτων κινούνται με φθαρμένα λάστιχα κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. «Εμείς δεν θέλουμε να κλείσει κανένας συνάδελφος, ούτε και οι παράνομοι, αλλά δεν μπορεί να λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα πρέπει οι υπηρεσίες να πάρουν τα μέτρα τους, ώστε να μην λειτουργεί κανένας παράνομα, κάτι που είναι εις βάρος της ίδιας της πολιτείας. Κανένας δεν κόβει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.» κατέληξε.

Οι επαγγελματίες των συνεργείων ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη για το ίδιο θέμα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για τα παράνομα συνεργεία κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο διαπιστώνεται ότι δεν γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει.

Φώτο: Μιχάλης Αρχοντίδης Αθανάσιος Αραμπατζίδης Κείμενο Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα