Το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016 εκτιμούν οι έμποροι της Μαγνησίας

20:53 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι έμποροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και δύσκολα θα επιβιώσουν ως κλάδος. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εδώ και καιρό και πλέον η κατάσταση δύσκολα αναστρέφεται. Η δε η πλειοψηφία των εμπόρων εκτιμά ότι το 2017 τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Αυτό το κλίμα αποτυπώνει η έρευνα του του Εμπορικού Συλλόγου που αφορά το 2016 και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και που παρουσιάστηκε απόψε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν

οι βουλευτές του νομού αν και προσκλήθηκαν για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Κ. Τσέλιος, “οι βουλευτές προσκλήθηκαν όχι σε κοπή πίτας, αλλά στην παρουσίαση μιας σοβαρής μελέτης από τους εμπόρους του Βόλου, που θα ήθελαν τουλάχιστον να πληροφορηθούν τι έχουν σκοπό να πράξουν”.
Στην έρευνα που έγινε μεταξύ 170 μελών του συλλόγου δεν περιλαμβάνεται η περίοδος του χιονιά, καθώς τότε οι δείκτες θα ήταν χειρότεροι.

Ο οικονομικός επόπτης του Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολος Οντόπουλος, επισήμανε ότι η έρευνα θίγει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. “Η επιχειρηματικότητα ζητάει μέτρα για ανάπτυξη, μείωση της φορολογίας και ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα καταστήσει την οικονομία και πάλι δυνατή”.

Στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από 1-31 Ιανουαρίου 2017 στο Βόλο και περιελάμβανε 10 ερωτήσεις για να καταδειχθεί το μέγεθος των προβλημάτων. Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε σε 170 επιχειρήσεις όλων των κλάδων του εμπορίου.
Τρεις στους τέσσερις εμπόρους δήλωσαν ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων του 2016 ήταν χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν του 2015, ένας στους τέσσερις κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και μόλις το 2% των εμπόρων πήγε καλύτερα απ’ ότι πέρυσι.
Η μείωση του τζίρου για το 25% των εμπόρων ανέρχεται σε 21-30%, ενώ μόλις 17% των εμπόρων δήλωσαν ότι είχαν αύξηση του τζίρου.
Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση των πωλήσεών τους πέρυσι τα Χριστούγεννα και μία στις πέντε διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους.

Στην ερώτηση πως κινήθηκαν οι πωλήσεις των επιχειρήσεων το 2016, σε σχέση με το 2015, 62% δήλωσε ότι το 2016 ήταν χειρότερο από το 2015, 10% όταν ήταν καλύτερα και 28% ότι ο τζίρος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα.
Σχετικά με το ποσοστό μείωση των πωλήσεων το 2016 σε σχέση με το 2015, 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η μείωση ανέρχεται σε ένα εύρος 11-30%. Το 74% των επιχειρήσεων (τρεις στις τέσσερις) δήλωσε πτώση στις πωλήσεις το 2016, σε σχέση με το 2015, ενώ ποσοστό 20% δήλωσε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες και μόλις 6% σημείωση αύξηση των πωλήσεων.

Καθόλου αισιόδοξο το 2017
Απαισιόδοξοι για το 2017 εμφανίζεται το 93% των εμπόρων και οι περισσότεροι δηλώνουν ότι με δυσκολία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Θετική απάντηση έδωσε μόλις το 12%, ενώ η πλειοψηφία (62%) δήλωσε πως δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Έναν ποσοστό εμπόρων 25% (ένας στους τέσσερις) αδυνατεί να ανταπεξέλθει.
Επιπλέον ένα ποσοστό 46% εκτιμά ότι είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα η επιχείρησή τους να κινδυνεύσει να κλείσει ενώ θετική άποψη για την πορεία της επιχείρησής τους είχε το 13% των εμπόρων.

Περισσότερες οφειλές στον ΟΑΕΕ

Τέλος 71% των εμπόρων δήλωσαν ότι καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους κυρίως προς τον ΟΑΕΕ. Μόλις ένας στους τρεις δήλωσε ότι δεν είχε καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις του.
Ποσοστό 29% των εμπόρων είχε καθυστερήσεις στον ΟΑΕΕ, 7% στο ΙΚΑ, 18% σε ΔΕΚΟ και 17% στα ενοίκια.

Προτάσεις προς την κυβέρνηση

Ένας στους τρεις εμπόρους εκτιμά ότι το η κυβέρνηση θα έπρεπε άμεσα να μειώσει την φορολογία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Ένα ποσοστό 15% ζητά μέτρα για ανάπτυξη, 14% ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, 8% αύξηση κατώτατου μισθού, 7% τραπεζικό διακανονισμό και επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, 6% πάταξη της φοροδιαφυγής και 5% ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα