Την Παρασκευή η συνάντηση Μέι-Τραμπ στην Ουάσινγκτον

16:36 26/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την ελπίδα να θέσει τις βάσεις για μια μελλοντική διμερή εμπορική σχέση κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η πρώτη ξένη ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η πρώτη τους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο. Θα επικεντρωθούν σε εμπορικά θέματα, θέματα ασφαλείας και υγείας καθώς και σε μία σειρά επειγόντων θεμάτων που έχουν σχέση με τη διεθνή ατζέντα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Η Συρία, η τρομοκρατική απειλή και η Ρωσία

θα περιλαμβάνονται επίσης στο μενού των συνομιλιών, όπως και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που υποστηρίζεται από το Λονδίνο, αλλά επικρίνεται από τον Τραμπ.

Η μέχρι σήμερα ισχυρή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, η οποία εθεωρείτο και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το Λονδίνο θα επιδιώξει να διατηρήσει τη στρατηγική του θέση, παρά τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ, πυλώνας του οποίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απέναντι στις κορώνες του προστατευτισμού του Τραμπ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ήθελε η διμερής αμερικανο-βρετανική εμπορική σχέση να εξετασθεί υπό το πρίσμα «των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτού που είναι το καλύτερο» για τη χώρα.

Ωστόσο, η μελλοντική διμερής εμπορική συμφωνία μπορεί να προσκρούσει σε πολλά εμπόδια, όπως οι δασμοί για τα βρετανικά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Η Τερέζα Μέι προτίθεται να επαναδιατυπώσει στην Ουάσινγκτον την προσήλωσή της στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την ανησυχία της για τα τμήματα των πληθυσμού που έμειναν στο περιθώριο της παγκοσμιοποίησης και, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισαν υπέρ του Brexit, φέρνοντας την ίδια στην εξουσία, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ άνοιξαν τον δρόμο του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο.

Πριν από την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, η Μέι θα απευθυνθεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα