Την μόνιμη έκθεση Ν. Μπελογιάννης εγκαινίασε στην Αμαλιάδα ο Α. Τσίπρας (video)

16:33 27/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη μόνιμη έκθεση Νίκος Μπελογιάννης εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς στη γενέτειρά του Αμαλιάδα. «Αποδίδουμε τιμή στον άνθρωπο που έιγνε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Ν. Μπελογιάννης,με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, καταξιώθηκε ως μια

ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς, είπε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό που διεκδίκησε ο Ν. Μπελογιάννης, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος στη δημοκρατική ομαλότητα», πρόσθεσε. «Ο Ν. Μπελογιάννης ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «καλωσορίζουμε την έκθεση «Ν. Μπελογιάννης», με την πεποίθηση ότι η επαφή με την ιστορία μας μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους αφήσαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας, είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μην διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα.» «Με γνώμονα τα παραπάνω, η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας, θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων. Βλέπουμε κατάματα την Ιστορία, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέμπνευστα μαυσωλεία», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα