Τι ξεχωρίσαμε στα Οινοτικά (video)

14:44 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η 10η συνεχόμενη διοργάνωση των Οινοτικών στο Ηράκλειο Κρήτης είχε εορταστικό χαρακτήρα. Με περισσότερες συμμετοχές οινοποιείων από κάθε άλλη φορά, με παρουσιάσεις νέων ετικετών, με πάρα πολλούς επισκέπτες τόσο οινόφιλους όσο και επαγγελματίες. Και μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και σε οργανωτικό επίπεδο, αλλά και σε οινικό. Το δίκτυο οινοποιών Wines Of Crete κέρδισε για άλλη μία φορά το στοίχημα

με την άριστη οργάνωση της έκθεσης αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων. Η Κρητική φιλοξενία ήταν και πάλι στην καλύτερη εκδοχή της.

Τι ξεχώρισε στα «Οινοτικά»:

Συνολικά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 ετικέτες από 29 Οινοποιεία με τις τοπικές ποικιλίες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι. Και, αν υπάρχει μία ποικιλία που έχει καθιερωθεί και έχει γίνει γνωστή, όπως δείχνουν οι 18 διαφορετικές ετικέτες με Βιδιανό που παρουσιάστηκαν, είδαμε ότι σιγά σιγά «ανεβαίνουν» και οι άλλες Κρητικές ποικιλίες.

Στα λευκά, βλέπουμε τόσο μονοποικιλιακές εκφράσεις όσο και χαρμάνια με Malvasia aromatica, Μοσχάτο Σπίνας, Θραψαθήρι, Βιλάνα, Δαφνί και Πλυτό. Φυσικά συναντάμε και άλλες ελληνικές ποικιλίες με κυρίαρχο το Ασύρτικο αλλά και αναγνωρισμένες διεθνείς όπως το Chardonnay και το Sauvignon blanc. Η γενική άποψη όπως εκφράστηκε στην έκθεση από το -εκπαιδευμένο πλέον- κοινό, είναι ότι η χρονιά του 2016 δείχνει ιδιαίτερα καλή για τα κρασιά της Κρήτης και εμφανώς καλύτερη από την περσινή.

Τα Ροζέ είχαν και φέτος το δικός τους μερίδιο με τα πιο πολλά ολόφρεσκα και έτοιμα για κατανάλωση.

Τα κόκκινα της έκθεσης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία τα φρέσκα φετινά κρασιά που παρουσιάστηκαν και έδειξαν ότι χρειάζονται λίγο χρόνο για να μπορέσουν να εκτιμηθούν σωστά, αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες που επικράτησαν το ’16 ήταν πολύ καλές.

Από την άλλη στα παλαιωμένα ερυθρά, είδαμε περισσότερες ετικέτες από τις άλλες φορές με Μανδηλάρι και Κοτσιφάλι αλλά και Λιάτικο. Η συστηματική δουλειά που έχει γίνει στα αμπέλια τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αποδίδει. Έτσι οι οινοποιοί αρχίζουν και παρουσιάζουν κάποια εντυπωσιακά κρασιά είτε μονοποιλιακά είτε σε blend με τις αγαπημένες διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Τα γλυκά κρασιά της Κρήτης έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην τοπική αγορά αλλά και στην ελληνική συνολικά, ενώ σιγά σιγά μεγαλώνουν το μερίδιό τους στις αγορές του εξωτερικού. Κυρίως από Λιάτικο, με δυνατότητες πολυετούς παλαίωσης τα κρασιά αυτά φτιάχνονται συνήθως από λιαστά σταφύλια με φυσικό τρόπο.

Τι άλλο είδαμε:

Σεμινάρια γευσιγνωσίας για τους καταναλωτές, μαγειρική από διάσημους σεφ σε συνεργασία με μαθητές σχολής μαγειρικής.

Ένα οργανωμένο πωλητήριο κρασιού που λειτουργούσε μέσα στην έκθεση όπου οι καταναλωτές μπορούσαν να προμηθευθούν επιλεγμένες ετικέτες σε συμβολική τιμή, με μέρος των εσόδων να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Οινοποιεία που συμμετείχαν για πρώτη φορά στην έκθεση με πολύ καλά αποτελέσματα και καλές κριτικές από τους επισκέπτες.

Τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού να στρέφονται προς το Κρητικό κρασί καθώς βρέθηκαν στην έκθεση για να δοκιμάσουν και να κάνουν τις συμφωνίες τους για την επερχόμενη σεζόν.

Τέλος, τους καταναλωτές. Με υψηλό επίπεδο γνώσεων σχετικά με το κρασί, να δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ετικέτες που παρουσιάστηκαν.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τα Οινοτικά που θα γίνουν στα Χανιά στις 4 και 5 Μαρτίου 2017 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Το «Μεγάλο Αρσενάλι» ένα μοναδικής ομορφιάς κτίριο που χτίστηκε ως νεώριο από το 1497 ως το 1600 θα φιλοξενήσει και φέτος την έκθεση και σίγουρα αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για όσους θέλουν να την επισκεφθούν.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Οινοτικά στα Χανιά θα βρείτε στο Facebook

Στο βίντεο μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την έκθεση αλλά και για τις προσπάθειες που κάνει το δίκτυο Wines of Crete.

Keywords
Τυχαία Θέματα