Τη «βαθιά» τους λύπη για το Brexit εξέφρασαν οι «27»

14:29 29/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, χωρίς τη συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι «27» εκφράζουν τη «βαθιά» λύπη του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή

τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται».

Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

«Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ», επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: Eurokinissi

Σχετική είδηση:

Keywords
Τυχαία Θέματα