Θ.Γκανάς: 20 γνωστά ρήγματα στη Θεσσαλία- 2 από αυτά μπορεί να δώσουν σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ

11:54 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε στη Λάρισα αλλά και την Καρδίτσα, το Βόλο και τα Τρίκαλα η σεισμική δόνηση έντασης 4,9 ρίχτερ με επίκεντρο στα Άγραφα χθες στις 19.20.

Καθησυχαστικός εμμφανίστηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροκοπείου Αθηνών

Θανάσης Γκανάς.

«Το ρήγμα που έδωσε το χθεσινό σεισμό είναι ένα μικρό ρήγμα που εκτείνεται βόρεια της λίμνης Κρεμαστών. Δεν μας ανησυχεί καθόλου. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει μια ζώνη από τέτοια μικρά ρήγματα, από λίμνη Κρεμαστών ως Λίμνη Μέγδοβα, τα οποία δίνουν σεισμούς ασθενείς και εκτονώνεται η ενέργεια»

Ο χθεσινός σεισμός δεν συνδέεται με τις ασθενείς σεισιμκές δονήσεις των 3 ρίχτερ περίπου που έγιναν αισθητές τις προηγούμενες ημέρες στην Καρδίτσα. Αυτές προέρχονται από άλλο ρήγμα κοντά στην πόλη της Καρδίτσας, το οποίο επίσης δεν ανησυχεί τους σεισμολόγους.

Ωστόσο, στη Θεσσαλία υπάρχουν 2 μεγάλα γνωστά ρήγματα που έχουν να δώσουν ισχυρό σεισμό περισσότερους από τρεις αιώνες!
Δηλαδή για περισσότερα από 300 χρόνια η ενέργεια δεν έχει εκτονωθεί και αυτό σημαίνει ότι όταν αυτό συμβεί δεν αποκλείεται το μέγεθος του σεισμού να φτάσει τα 7 ρίχτερ!

Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, πρόκειται για το ρήγμα στη Νότια Θεσσαλία από το Μαυρομάτι Καρδίτσας ως τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 ρίχτερ και το ρήγμα στην περιοχή Τύρναβος-Αργυροπούλι-Ροδιά που μπορεί να δώσει σεισμό 6 με 6,5 ρίχτερ.

Το άλλο μεγάλο ρήγμα που περνάει από τους Σοφάδες Καρδίτσας, με το μεγάλο σεισμό του 1954 θεωρείται ασφαλές καθώς η εκτόνωση της σεισμογενούς δραστηριότητας διαρκεί για 1000 χρόνια!

Ο κ.Γκανάς και η ομάδα του ερευνούν την περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφοντας και διερευνώντας τα πιο επίφοβα σημεία της.

«Η Θεσσαλία έχει 20 γνωστά ρήγματα. Ωστόσο υπάρχουν και τα λεγόμενα αθέατα ρήγματα, εκείνα που δεν φαίνονται. Κρυφά ρήγματα κάτω από το υπέδαφος και κοντά σε μεγάλες πόλεις. Προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε» μας εξηγεί ο κ.Γκανάς

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η ομάδα ανακάλυψε και ένα ρήγμα που δεν γνώριζε: είναι το ρήγμα της Γυρτώνης, μέρος του οποίου περνάει κάτω από τη νέα Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Επίσης, έρευνες γίνονται στα ρήγματα της Κάρλας.

«Η Λάρισα έχει αρκετά ρήγματα, ωστόσο έχουμε αναφορές για μεγάλο σεισμό που έκανε στην περιοχή το 1941 με ζημιές και θύματα. Εκεί που έχει πολλούς αιώνες να κάνει μεγάλο σεισμό είναι στη Βόρεια Θεσσαλία, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Κάτω Όλυμπος» επισημαίνει ο γνωστός σεισμολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα