Θ. Γαλιατσάτος: Να επιστραφούν στην Κεφαλονιά τα αγάλματα του Ξι

14:36 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το θέμα της επιστροφής στην Κεφαλονιά των αγαλμάτων και λοιπών ευρημάτων που βρέθηκαν στο Ξι εισηγήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Όπως ενημέρωσε, πρόκειται για έξι αγάλματα και πέντε αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται στην ελληνική εποχή και προέρχονται από το ακρωτήριο Ξι στην Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς πρόκειται για:
-Ακέφαλο άγαλμα όρθιου γυμνού νέου που συνοδεύεται από μικρό ζώο στον τύπο του Σατύρου
-Άγαλμα

καθιστής ανδρικής μορφής στον τύπο του θεού Σάραπη ή Σέραπη
-Όρθιος γυμνός νέος που φορά κοντή χλαμύδα ή δορά ζώου
-Ακέφαλος όρθιος γυμνός νέος, που φέρει χλαμύδα στους ώμους στον τύπο του Ερμή ή του Γανυμήδη
-Γυναικεία μορφή ή θεά με μακρύ χιτώνα και ιμάτιο
-Ακέφαλο άγαλμα όρθιου γυμνού νέου με ιμάτιο στον αριστερό ώμο
-Τρεις μαρμάρινες βάσεις κιόνων
-Δύο μαρμάρινα κιονόκρανα

Μάλιστα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς αιτείται την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και την επιστροφή των αρχαίων- αντικειμένων που βρέθηκαν στο Ξι, προκειμένου αυτά να εκτεθούν άμεσα στην αρχαιολογική συλλογή της Σάμης καθώς η Εφορεία υλοποιεί με αυτεπιστασία το έργο «Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων» το οποίο θα ενταχθεί στην προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της αντίθετης γνώμης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει κατατεθεί ερώτηση και αναφορά στη Βουλή από βουλευτές και το αίτημα επιστροφής των αρχαίων στην Κεφαλονιά θα εξεταστεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Μουσείων προς το οποίο η Εφορεία έχει αποστείλει σχετική εισήγηση.
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ζήτησε από το Π.Σ.Ι.Ν., να στηρίξει την εισήγησή του και να λάβει απόφαση επιστροφής των αγαλμάτων και λοιπών ευρημάτων στην Κεφαλονιά, εισήγηση που έγινε ομόφωνα δεκτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα