Τέταρτη θητεία θα διεκδικήσει η ‘Ανγκελα Μέρκελ – Το 39% υπέρ «αλλαγής φρουράς»

15:33 20/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ μετά από 11 συνεχή χρόνια και τρεις θητείες στην καγκελαρία της Γερμανίας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της και για μια τέταρτη, με στόχο να παραμείνει στο «τιμόνι της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας» τουλάχιστον ως το 2021.

Πριν από την αναμενόμενη επίσημη ανναγελία υποψηφιότητας που αναμενόταν στις 20.00 το βράδυ, πηγές του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος επιβεβαίωσαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει και

τέταρτη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές του 2017, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

H πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά.

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Η 62χρονη καγκελάριος Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005.

Μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας προς το παρόν παραμένει ο Χέλμουτ Κολ.

Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα εάν ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς θα είναι υποψήφιος για την κακγκελαρία, το 2017.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Παντελής Γκόνος
ΦΩΤΟ:EPA/BODO SCHACKOW

Keywords
Τυχαία Θέματα