Τέσσερις-έξι εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 η Σύνοδος των «27»

16:46 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τέσσερις έως έξι εβδομάδες» μετά την ειδοποίηση περί έναρξης της διαδικασίας του Brexit, που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 29 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι για το θέμα του «Brexit» συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι λεγόμενοι «SHERPAs», δηλαδή οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση δεν μετέχει η Μ. Βρετανία.

Στη Βρετανία, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβώνας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Περιοδεία αρχίζει σήμερα Δευτέρα η Τερέζα Μέι, με πρώτο σταθμό την Ουαλία, και με στόχο να ακούσει δημόσιες γνώμες για το Brexit.

Πηγές: Reuters, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα