«Τερματίστηκαν» οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι, ανακοίνωσε ο Β. Τσούρκιν

23:07 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επιχείρηση των δυνάμεων οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας στο ανατολικό Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τερματίστηκε, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βιτάλι Τσούρκιν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταγγέλουν μια «σύγχρονη εκδοχή του κακού» και μια σωρεία «ωμοτήτων».

Τις τελευταίες ώρες «λάβαμε πληροφορίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ανεστάλησαν, έχουν

τερματιστεί», είπε ο Βιτάλι Τσούρκιν κατά τη διάρκεια της τεταμένης έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας. «Η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού», πρόσθεσε.

Η παράδοση ή η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες Σύροι στρατιώτες και ιρακινοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που ανακατέλαβαν. Το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011.

«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του ΣΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν.

«Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας (…) Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», είπε.

Ο Τσούρκιν από την πλευρά του επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι.

«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα–τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι.

Καταυλισμό για την υποδοχή 80.000 προσφύγων από το ανατολικό Χαλέπι σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία

Οι αρχές της Τουρκίας θα δημιουργήσουν έναν καταυλισμό στον οποίο θα στεγαστούν έως και 80.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Σύμφωνα με τον Σιμσέκ, η χώρα του έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου.

Ο Σιμσέκ δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για τον καταυλισμό αυτό.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα