Τείχος στα σύνορα με το Ιράν σχεδιάζει να χτίσει η Άγκυρα

17:59 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Τουρκία προτίθεται να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Ιράν για να εμποδίσει τη διείσδυση στο τουρκικό έδαφος ανταρτών του ΡΚΚ, σύμφωνα με την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ» (Hurriyet Daily News), επικαλούμενη υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες του Κόλπου επιθυμεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν.

«Το PKK

έχει πλήθος στρατοπέδων στο έδαφος του Ιράν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στα οποία βρίσκονται 800-1.000 Κούρδοι αντάρτες, οι οποίοι περνούν τα σύνορα, πραγματοποιούν επιθέσεις μέσα στο έδαφος της Τουρκίας και επιστρέφουν πίσω», δηλώνει αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης στη Hurriyet.

Ο ίδιος αξιωματούχος λέει ακόμη ότι «προγραμματίζουμε να χτίσουμε τείχος μήκους 70 χιλιομέτρων στα σύνορα της επαρχίας Άγκρι και της επαρχίας Ιγκντίρ με το Ιράν, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα τοποθετήσουμε πύργους, μεταλλικούς φράχτες και επίσης προβολείς».

Τον Απρίλιο η Τουρκία ολοκλήρωσε σε μήκος 556 χλμ. την ανέγερση τείχους από μπετόν στα σύνορα με τη Συρία, ενώ προγραμματίζει να ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2017 την ανέγερση του τείχους κατά μήκος του συνόλου των συνόρων, μήκους 825 χλμ.

Το τείχος κατασκευάζεται από πάνελ μπετόν βάρους 7 τόνων, πλάτους 2 μ. και ύψους 3 μ. με συρματόπλεγμα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με τις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου και αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται αύριο Τρίτη στο Κουβέιτ για επίσημη επίσκεψη, πρόσθεσε πως η χώρα του έχει αποκαταστήσει «έναν στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου» με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Στο Συμβούλιο αυτό μετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα