Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Δεν κινδυνεύουν όσοι εξόφλησαν το πρόστιμο

17:31 2/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Δεν επηρεάζει όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4014 του 2011, με τον οποίο εξαιρούνται για 30 χρόνια από την κατεδάφιση ακίνητα με αυθαιρεσίες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την τακτοποίηση μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο για τον οποίο γίνεται διαβούλευση και αναμένεται να κυρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.ΠΑΣΟΚ

«Οι δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν μόνο μετά τη δημοσίευσή τους. Άρα απόφαση δεν υπάρχει», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφερόμενο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες γύρω από το τι συνέβη στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι μόλις εκδοθεί σχετική απόφαση, αυτή πρέπει να μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι «χρειάζονται όμως άμεσες κινήσεις που θα καθησυχάσουν τους πολίτες».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, «στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μπορούν και πρέπει να βρεθούν λύσεις που: α) σέβονται τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ πολιτών και κράτους, β) κατοχυρώνουν την ασφάλεια του δικαίου και των συναλλαγών στα ακίνητα και μάλιστα υπό συνθήκες μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, γ) δίνουν οριστική λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα η ανακύκλωση του οποίου συντελεί στην υποβάθμιση και όχι - όπως νομίζουν κάποιοι - στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «είναι προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχαίρει με ανακοίνωσή του σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, αλλά και σε βάρος της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ «Με το νόμο 4014/2011 το ΥΠΕΚΑ, παρανόμως για το ΣτΕ, άνοιξε το δρόμο για επί της ουσίας νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων ανά την επικράτεια. Όλων των αυθαίρετων κτισμάτων, αφού με τις παρατάσεις, τις τροποποιήσεις και τις δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, ουσιαστικά και οι όποιες εξαιρέσεις τακτοποίησης προβλέπονταν στο νόμο καταστρατηγήθηκαν. Οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού, οι συνεχείς παρατάσεις και οι καταστρατηγήσεις του επισφραγίζουν τη διαχρονική αδυναμία, την εσκεμμένη πολιτική αβουλία και την αφερεγγυότητα της Πολιτείας για την άσκηση γενικότερης πολιτικής γης και για την αξιοποίηση εργαλείων ορθολογικής και περιβαλλοντικά βιώσιμης χρήσης του χώρου.
Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει έκθετες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν. Για μια ακόμα φορά με νομικά επιχειρήματα αποδεικνύεται ότι, για να εφαρμόσουν τις εντολές της τρόικας παραβιάζουν το Σύνταγμα. Στην περίπτωση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τα μνημονιακά κόμματα πιστά στις εντολές της τρόικας και των δανειστών προσπαθούν να ξεπουλήσουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον επιχειρώντας να κρατήσουν ζωντανό ένα μοντέλο ανάπτυξης, που, αφού οδήγησε στην κρίση και στην εξαθλίωση του λαού, βρίσκεται σε επιθανάτιο κώμα. Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί»
Keywords
Τυχαία Θέματα