Τα βραβεία λογοτεχνίας στον Θεσσαλονικιό Ζήση Σαρίκα και στον Κωνσταντίνο Στάϊκο

12:06 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθούν φέτος στον συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα και στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωνσταντίνο Σπ. Στάϊκο αντίστοιχα .

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» αντίστοιχα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων

ποιητών και μυθιστοριογράφων.

Το Βραβείο Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες «ισχυρές» γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.

Το Βραβείο Πολιτισμού «Δαίδαλος» απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Κριτήριο για την απονομή είναι η καινοτομία του έργου, η ειδική συμβολή του στον χώρο της βιβλιογραφίας όπου ανήκει, η εμβέλειά του στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, των ιδεών, της κριτικής σκέψης, της τέχνης κ.λπ. Το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα, ανεξαρτήτως αν είναι λογοτέχνης, επιστήμονας, καλλιτέχνης.

Η λίστα για τα Βραβεία Βαρβέρη

Ένο Αγκόλλι, Ποιητικό αίτιο, εκδόσεις Εντευκτηρίου Μαρία Θ. Αρχιμανδρίτη,

Η μοναξιά της καμπύλης, εκδόσεις Κέδρος Μαίρη Κλιγκάτση,

Πλευρικά, εκδόσεις Γαβριηλίδης Χρήστος Κολτσίδας,

Τα ορεινά, εκδόσεις Μελάνι Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Μυθογονία, εκδόσεις Μανδραγόρας Γιάννης Κοτσιφός,

Ο πειρασμός της γραφής, εκδόσεις Μελάνι Δάφνη Φαντριδάκη, Ακίδες, εκδόσεις Μανδραγόρας.

Το βραβείο για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή «Βαρβέρη» θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Ο βραχύς κατάλογος υποψήφιων ποιητών για το συγκεκριμένο βραβείο έχει εφέτος μιαν ιδιαιτερότητα. Συγκεκριμένα, ενώ η επιλογή των ποιητών που περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο αποφασίστηκε ομόφωνα στις 11 Απριλίου από την τριμελή επιτροπή που έχει συστήσει η Εταιρεία Συγγραφέων και η οποία απαρτιζόταν από τον ποιητή και μεταφραστή Ερρίκο Μπελιέ και τους ποιητές και κριτικούς Νίκο Λάζαρη και Νίκο Δαββέτα, η αναγγελία έγινε μόνο από τα δύο μέλη της επιτροπής, γιατί το τρίτο μέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, Ερρίκος Μπελιές απεβίωσε στις 19 Απριλίου 2016.

Η λίστα για τα βραβεία Μένη Κουμανταρέα

Δώρος Αντωνιάδης, Στο μάτι του ταύρου, εκδόσεις Καστανιώτης

Βασιλεία Γεωργίου, Η έκτη μέρα, εκδόσεις Πρώτη Γραφή

Βασίλης Κονταξής, Το βιολοντσέλο, εκδόσεις Κέδρος Βαγγέλης Ντελής, Ο καλλιτέχνης, εκδόσεις Κέδρος

Θωμάς Συμεωνίδης, Γίνε ο ήρωάς μου, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Κωνσταντία Σωτηρίου, Η Αϊσέ πάει διακοπές, εκδόσεις Πατάκης

Σωφρόνης Σωφρονίου, Οι πρωτόπλαστοι, εκδόσεις Το Ροδακιό

Πάνος Τσερόλας, Ασημένια θάλασσα, εκδόσεις Κέδρος

Φέτος η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει για πρώτη φορά το βραβείο «Κουμανταρέα» στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα. Μετά από έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας,αποφασίστηκε ομόφωνα πέρυσι να θεσπιστεί το συγκεκριμένο βραβείο Μυθιστορήματος για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Την κριτική επιτροπή για το «βραβείο Κουμανταρέα» αποτελούν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, η συγγραφέας Μάρω Δούκα και ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Εταιρείας Συγγραφέων Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα