Τα Σαββατοκύριακα… μικροί μεγάλοι στο Μουσείο

10:04 22/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, παιδιά 2-12 ετών και γονείς, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ / Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

«Παίζοντας με ρυθμό. Τζαμ, τζουμ, ταρατατζούμ… Μπαμ, μπουμ… τσίκι, τσίκι, τσίκι… τριαλαριλαριλαρο…»

Μέχρι

τον Μάιο, ο ρυθμός είναι ο οδηγός. Παιχνίδια με ήχους, ιστορίες με διαφορετικό ρυθμό, μουσικές απ’ όλον τον κόσμο, ρυθμικές κινήσεις του σώματος και έργα που έχουν κίνηση και ρυθμό, συνθέτουν το γαϊτανάκι των φετινών εργαστηρίων. Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικούς ήχους, θα παίξουν με υλικά δημιουργώντας ρυθμικές συνθέσεις και θα συμμετέχουν στα παραμύθια κρατώντας το ρυθμό.

«Η κατσαρόλα Τζουμ τζουμ ταρατατζούμ και τα ρυθμικά κολάζ»
Κυριακή 5/11, 11:30-13:00 – Κυριακή 12/11, 11:30-13:00
& Κυριακή 19/11, 11:30-13:00

Μία μάγισσα που τραγουδάει, ένας γάτος αλλιώτικος από τους άλλους και μία μαγική κατσαρόλα που αλλάζει τα χρώματα του κόσμου. Με τους ήχους της μαγικής κατσαρόλας, γονείς και παιδιά, θα παίξουν με τα τετράγωνα του Henry Matisse και τους κύκλους της Sonia Delaunay για να φτιάξουν τα δικά τους ρυθμικά κολάζ. Θα ζωγραφίσουν με κραγιόνια, μαρκαδόρους και τέμπερες, θα κόψουν και θα κολλήσουν και στο τέλος θα δημιουργήσουν τη δική τους κατσαρόλα που θα αφηγείται τη δική της ιστορία.

Σ’ αυτό το εργαστήρι συνδυάζονται τρεις τεχνικές: η ζωγραφική, τα αποτυπώματα και το κολάζ. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ίχνη που αφήνουν τα κραγιόνια: τις γραμμές και τα σχήματα. Βλέπουν πώς ένα αντικείμενο αφήνει το αποτύπωμά του, τι ήχο κάνει και πώς μπορούν μετά να το κόψουν για να το απομονώσουν. Η ζωγραφική και το κολάζ με το κόψιμο, σκίσιμο και κόλλημα που απαιτεί, βοηθάει τα παιδιά στο συντονισμό των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων.

Υ.Γ.: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθείτε.

Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

«Νομάδες – Περιπλανητές του κόσμου»

Από τις τούνδρες της Μογγολίας στην έρημο Σαχάρα, από τις πεδιάδες της Οκλαχόμα στα βουνά του Αφγανιστάν, από την Πίνδο στην Τασμανία και από την αρχαιότητα στο τώρα. Οι μικροί συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν μαζί με τους νομάδες του κόσμου. Θα ακολουθήσουν τα καραβάνια τους, θα στήσουν τις σκηνές τους, θα ακούσουν τις ιστορίες και τις μουσικές τους και θα δούνε πώς ζουν και ποιες ήταν οι συνήθειές τους. Η ζωή και οι συνήθειες των νομάδων θα δώσουν έμπνευση για να φτιάξουν μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά κ.ά. Και σ’ αυτό το ταξίδι, όμως, θα συμμετέχουν και οι γονείς.

«Τουαρέγκ. Το τραγούδι της ερήμου»

Σάββατο 18/11, 11:00-12:30 & Κυριακή 26/11, 11:30-13:00

Τα παιδιά ακολουθούν τα καραβάνια των Τουαρέγκ και διασχίζουν την έρημο της Σαχάρας. Οι Τουαρέγκ φοράνε στο κεφάλι τους τα χαρακτηριστικά μπλε τουρμπάνια και τις κελεμπίες τους, φορτώνουν τις καμήλες τους, ανεβαίνουν στα άλογά τους και ξεκινάνε για τον επόμενο προορισμό που θα στήσουν τις σκηνές τους. Δημιουργούν μακέτες σκηνών με ξύλα, πανιά και νήματα. Βλέπουν τα διαφορετικά είδη σκηνών των Τουαρέγκ και σε τι χρησίμευε η καθεμιά, αποφασίζουν ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουν και φτιάχνουν τη σκηνή που θέλουν να κατασκηνώσουν οι νομάδες. Στο τέλος, μαζί με τους γονείς, τα παιδιά θα βάψουν σε χρώμα ίντιγκο ένα κομμάτι πανί για να έχει ο καθένας πάνω του το χρώμα της ερήμου.
Υ.Γ.: Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα

Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

«Ένα Μουσείο στα μέτρα μου»

Το θέμα των εργαστηρίων είναι τα μουσεία του κόσμου. Μικρά και μεγάλα μουσεία, γνωστά και λιγότερο γνωστά. Μουσεία τέχνης, αρχαιολογικά, αλλά και άλλα πρωτότυπα, περίεργα και μοναδικά μουσεία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλα αυτά τα μουσεία, να μάθουν για τα έργα τέχνης, που υπάρχουν σε αυτά και χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, και να γνωρίσουν το έργο γνωστών, και όχι μόνο, καλλιτεχνών.

Τα παιδιά θα.. φέρουν τα μουσεία στα μέτρα τους δημιουργώντας, με έναν ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, τα δικά τους έργα, τις δικές τους εκθέσεις και τα δικά τους μουσεία με πολλά και διάφορα υλικά, φαντασία και παιχνίδι. Μέσα από περιηγήσεις, αφηγήσεις, προβολές, παιχνίδια ρόλων και κατασκευές.

«Πλάθω και ηχώ»

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 4/11, 11:00-13:00

Για παιδιά 7-10 ετών: Σάββατο 18/11, 11:00-13:00

Τί είναι ένα ηχητικό γλυπτό; Είναι κάποιο μουσικό όργανο ή κάποιο άγαλμα που μιλάει; Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσετε την ηχητική τέχνη και τον Ελβετό καλλιτέχνη Zimoun. Τα παιδιά γνωρίζουν απίθανους συνδυασμούς και μηχανισμούς για να κατασκευάσουν το δικό τους γλυπτό που παράγει ήχους, χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά, όπως χαρτόνι, χαρτί, χορδή κ.ά. Τέλος, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια ηχητική εγκατάσταση στην οποία τα γλυπτά τους θα πραγματοποιήσουν ένα μουσικό ρεσιτάλ.

Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

«Ζωγραφίζοντας μάρμαρα στο νερό»

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 12/11, 11:30-13:30

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 26/11, 11:30-13:30

Σε αυτό το εργαστήριο θα ταξιδέψουν στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου. Θα μάθουν για τη τεχνολογία του μαρμάρου και θα πειραματιστούν με το «Paper marmbling», μια τεχνική σχεδιασμού σε υδάτινη επιφάνεια που παράγει σχέδια παρόμοια με το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας. Θα ζωγραφίσουν με χρώματα πάνω στο νερό, και θα αποτυπώσουν τα «μαρμάρινα» σχέδιά τους σε χαρτί και ύφασμα.

Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-13:00

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

«Διαδρομές στο Μουσείο»

Διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες με παιδιά από 6-12 ετών

Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του Μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά; Ο αθλητισμός με τους Θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο; Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους; Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα;
Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο… μυστηριώδεις. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές, μπαίνουν σε ρόλους, αποκρυπτογραφούν μηνύματα και γενικότερα αξιοποιούν όλα τους τα χαρίσματα για να λύσουν τους γρίφους που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών.

«Η διατροφή των αρχαίων»
Κυριακή 5/11, 11:30-12:30

Τα αγγεία του μουσείου αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων. Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν; Ποια φαγητά προτιμούσαν; Στα συμπόσια έπαιρναν μέρος οι γυναίκες;

«Ιερά Ζώα-Μαγικά φυτά»
Σάββατο 11/11, 11:00-12:00

Τι είναι το ιχθυοπινάκιο και τι σχέση έχει με ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια; Ένα κοχύλι με τον καλλωπισμό των γυναικών; Ο κισσός με τη διασκέδαση;

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο: €5

info

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00

Keywords
Τυχαία Θέματα