Τα μυστικά του Ορτυκιού

20:30 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τον μύθο ο πατέρας των Θεών, ο Δίας συνδέθηκε ερωτικά με το…Ορτύκι, όταν αυτό δεν ήταν πουλί, αλλά μια πανέμορφη νύμφη, η Ορτυγία. Η Ορτυγία δυστρόπησε στις ερωτικές ορέξεις του Δία και για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε πουλί, και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε κι όταν αυτή κουράστηκε έπεσε και πνίγηκε. Στην ίδια θέση υψώθηκε μετά από λίγο ένα νησί, η σημερινή Δήλος.

Ένα απλό καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο τον οδήγησε στην νέα

του ενασχόληση. Ο κύριος Γιώργος από την Ξάνθη πουλά αυγά ορτυκιών που φροντίζει ο ίδιος στην μικρή του μονάδα. «Είδα πως πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό προϊόν και ότι το τρώει όλος ο κόσμος» δηλώνει κι εξηγεί ότι «χάρις στα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει τονώνει, θωρακίζει κι αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη της μνήμης και αποτελεί πηγή ενέργειας. »

Όπως δηλώνει ο Ξανθιώτης παραγωγός είναι ένα θαυμαστό πουλί για τις ιδιομορφίες του χαρακτήρα του, τις βιολογικές προσαρμογές του, αλλά και την επιμονή του να αντέχει στις κακουχίες και τις περιβαλλοντολογικές μεταλλαγές. Συνολικά το μήνα από κάθε ορτύκι παίρνει είκοσι αυγά. «Πρέπει να είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να κάνουν αυγά. Αν κάνει κρύο ή πολύ ζέστη το ορτύκι δεν γεννάει .» Όσον αφορά στην κατανάλωση ο μερακλής παραγωγός αυγών ορτυκιού σημειώνει ότι όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό το ζητά και το τρώει, οι υπόλοιποι τώρα, σιγά-σιγά το γνωρίζουν. Στόχος δικός του, στο μέλλον να κάνει το δικό του εκτροφείο ορτυκιών…
Φώτο:Αυγά Ορτυκιού Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Τα μυστικά του Ορτυκιού appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα