Σύσκεψη του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας για τα προβλήματα σε Ματαράγκα και Ερμήτσι

10:54 1/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Άμεση λύση των προβλημάτων υδροδότησης στις ΤΚ Ματαράγκας και ειδικά του Ερμητσίου, απαίτησε ο Δήμος Σοφάδων στην έκτακτη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας – Σοφάδων και πέριξ Κοινοτήτων, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σοφάδων. Παρουσία των Δημάρχων Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού Παλαμά κ. Γιώργου Σακελλαρίου, του προέδρου της ΔΕΥΑ Σοφάδων κ. Σπύρου Εκίζοζογλου, του προέδρου της

ΤΚ Ερμητσίου κ. Βασ. Αγγέλη και υπηρεσιακών παραγόντων συζητήθηκε το πρόβλημα στην υδροδότηση προς αναζήτηση άμεσης λύσης.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από το Δήμο Σοφάδων οι ημερήσιες ποσότητες νερού που πρέπει να φτάσουν στο Ερμήτσι και στη Ματαράγκα δεν φτάνουν τις τελευταίες μέρες και οι υδρομετρητές ουσιαστικά «μετρούν»… αέρα, μιας και οι συγκεκριμένες κοινότητες βρίσκονται στα καταληκτικά σημεία του δικτύου.
Αποτέλεσμα είναι το νερό να φτάνει κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο και φυσικά είναι αδύνατο να φτάσει στις βρύσες. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον της χώρας και ιδιαίτερα από το 2015 και μετά, η Δημοτική Αρχή Σοφάδων κατάφερε να μηδενίσει το χρέος που βρήκε προς τον Σύνδεσμο ύψους 270.000 ευρώ και να είναι απολύτως τακτοποιημένη στις υποχρεώσεις της.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε εν τέλει, για σήμερα Παρασκευή και το επόμενο διήμερο οι ποσότητες να ελέγχονται καθημερινά, προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς αν το νερό που φτάνει στη δεξαμενή είναι το προβλεπόμενο.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι των κοινοτήτων είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά ζητώντας τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, καλώντας άμεσα τον αρμόδιο φορέα να υδροδοτήσει τις περιοχές ευθύνης με τις ποσότητες που έχει υποχρέωση από τον νόμο.
Οι ίδιοι επιθυμούν να διερευνηθεί αν υπήρξαν πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων που δημιούργησαν την δυσχερή αυτή κατάσταση που εκτός των άλλων ελλοχεύει κίνδυνο για την υγεία των δημοτών λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων 24ώρων.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος επεσήμανε:
«Ασφαλώς και είναι γνωστή σ’ όλους, η υποχρέωση να διαχειριζόμαστε ορθολογικά το νερό, να μην το καταναλώνουμε υπερβολικά και αλόγιστα, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, να μην το καταναλώνουμε για άρδευση κήπων ή για άλλες χρήσεις και να το προστατεύουμε, ώστε να φθάνει για να πίνουμε και να εξυπηρετούμε τις απαραίτητες οικιακές και προσωπικές μας ανάγκες. Παρά την υποχρέωση αυτή, που έχουμε όλοι μας, προφανώς γίνεται χρήση και κατανάλωση νερού υπερβολική και αλόγιστη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των καταληκτικών περιοχών του δικτύου, να μην έχουν νερό να πιουν.
Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν –και θα αντιληφθούν- ότι ιδιοτελείς πρακτικές που ενδεχομένως εξυπηρετούν μικροπολιτικά οφέλη από όπου και αν προέρχονται δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν το αγαθό του νερού με τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν.»

Keywords
Τυχαία Θέματα