Συρία: Συμφωνία για εκκένωση πολιορκημένου προαστίου της Δαμασκού

00:56 26/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αντάρτες και ο συριακός στρατός κατέληξαν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση όλων των κατοίκων και των μαχητών από την Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού που τελεί υπό πολιορκία, ανέφερε ένας ηγέτης των αντικαθεστωτικών στην περιοχή.

Η εκκένωση ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες, δήλωσε ο Αμπού Τζαμάλ, ο αρχηγός της Λίουα Σούντα αλ Ισλάμ, της μεγαλύτερης από τις δύο κύριες αντάρτικες οργανώσεις που βρίσκονται μέσα στην Νταράγια.

Ο συριακός στρατός

έχει περικυκλώσει τους αντάρτες σε αυτό το προάστιο της Δαμασκού από το 2012, με την περιοχή να έχει υποστεί τους πλέον σφοδρούς βομβαρδισμούς από όλες τις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται επί πέντε χρόνια στην χώρα.

Προσπάθειες για εφαρμογή 48ωρης παύση του πυρός στο Χαλέπι

Την ίδια ώρα, η Ρωσία δηλώνει σύμφωνη σε 48ωρη παύση του πυρός για ανθρωπιστικούς στη διαιρεμένη συριακή πόλη Χαλέπι, προκειμένου να διανεμηθεί βοήθεια, ωστόσο αναμένονται ακόμη εγγυήσεις ασφαλείας από τα άλλα μέρη επί του πεδίου, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή της διακοπής των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προκειμένου να ανακουφισθούν λίγο τα περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα δήλωσε την ετοιμότητα του Οργανισμού να παράσχει βοήθεια: «τα φορτηγά είναι έτοιμα και μπορούν να φύγουν οποτεδήποτε από τη στιγμή που θα λάβουμε το μήνυμα».

Tο σχέδιο ανακούφισης για το Χαλέπι προβλέπει ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και το δυτικό τμήμα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, καθώς και επισκευές του συστήματος ηλεκτροδότησης στον νότο που τροφοδοτεί τα αντλιοστάσια νερού που εξυπηρετούν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους.

Συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»

Την ίδια ώρα, με τη στήριξη των ΗΠΑ, συνεχίζεται η προέλαση τουρκικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος, με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ο Αχμέτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόν Κέρι από τον οποίο -σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών- έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι Κούρδοι της Συρίας αποσύρονται ανατολικά του Ευφράτη.

Οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού βομβάρδισαν σήμερα θέσεις Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) νότια της πόλης Τζαραμπλούς, ανέφερε πηγή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, μια μέρα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk,ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Μανμπίζ, μια περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής, όταν οι μαχητές του YPG αγνόησαν προειδοποίηση των τουρκικών δυνάμεων.

Η Τζαραμπλούς βρίσκεται περίπου 40χλμ βόρεια της Μανμπίζ.

Νωρίτερα, η YPG είχε ανακοινώσει πως οι δυνάμεις της, που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατάληψη της Μανμπίτζ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, επέστρεψαν στις βάσεις τους μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Σε δήλωση, που εξέδωσε η πολιτοφυλακή, αναφέρεται πως η στρατιωτική διοίκηση και όλες οι θέσεις, που ελέγχονταν από τη YPG, παραδόθηκαν στο συμμαχικό Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, ενώ ο πολιτικός έλεγχος της πόλης είχε παραδοθεί στις 15 Αυγούστου σ’ ένα πολιτικό συμβούλιο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει χθες πως οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας πρέπει να επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται δυτικά του ποταμού. Η Τουρκία έχει ζητήσει την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων.

Στη δήλωση της YPG δεν αναφέρεται πού βρίσκονται οι βάσεις. Το στρατιωτικό συμβούλιο και το πολιτικό συμβούλιο της Μανμπίτζ έχουν ανακοινώσει πως αποτελούνται από πολίτες της Μανμπίτζ.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είχε δηλώσει πως οι υποστηριζόμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αποσύρθηκαν κατά μήκος του Ευφράτη για να προετοιμάσουν «την απελευθέρωση» της Ράκα, της πόλης που αποτελεί το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να πάρει άμεσα κάποιο σχόλιο από αξιωματούχους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας τμήμα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα