Συνέδριο για τη θέση του Καζαντζάκη στην εκπαίδευση

09:02 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκινούν αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό», που οργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του Κρητικού συγγραφέα. Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη,

τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το «Εργαστήριο για τη μελέτη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει και να αποτυπώσει τη θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Επίσης να αναδείξει τις διαφορετικές εκδοχές πρόσληψης του συγγραφέα στη διδασκαλία και στην έρευνα. να καταρρίψει ως μύθο ή να παγιώσει ως πραγματικότητα το δυσπρόσιτο και το ακατάλληλο της πνευματικής δημιουργίας του για παιδιά,. να εξάγει συμπεράσματα από τη σύγκριση-συσχετισμό της κατάστασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να προωθήσει δημιουργικό διάλογο, σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή αξιοποίηση του έργου του στην Εκπαίδευση.
Σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης, αναφερόμενοι στις εργασίες του συνεδρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, Λάμπρος Καμπουράκης, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου στον τομέα πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη», Κώστας Ταρουδάκης, και η εκπρόσωπος της διεθνούς εταιρείας «Νίκου Καζαντζάκη» στο Ηράκλειο, Σοφία Κανάκη, αναφέρθηκαν στο συνέδριο και κάλεσαν τους Κρητικούς να το παρακολουθήσουν.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις.
Αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη: «Η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη», και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα τελεστεί αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, και θα ακολουθήσει επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά.
Το βράδυ μετά την τελετή έναρξης του συνεδρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα παρουσιαστεί το μουσικό έργο «ΟΔΥΣΕΙΑ» του Νίκου Καζαντζάκη, μελοποιημένο από το Μάνο Μουντάκη. Παίζει το παραδοσιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου .
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη», από τη φωτογραφική ομάδα του συλλόγου των Φίλων της Τέχνης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, με επιμέλεια Χρήστου Τσουμπλέκα, φωτογράφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα