Συνεχείς επαφές σε επίπεδο κορυφής στο περιθώριο Eurogroup – Διακοπή της συνεδρίασης (video)

23:29 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο περιθώριο -έδω και 2 ώρες- του κρίσιμου Eurogroup, στις Βρυξέλλες, υπό τη μορφή αλλεπάλληλων διμερών και πολυμερών επαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση έχει διακοπεί προσωρινά για τις επόμενες τρεις ώρες.

Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και

Μπρουνό Λεμέρ και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο τραπέζι πρωτογενή πλεονάσματα, ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, με την Αθήνα να επιμένει σε μία συνολική πολιτική συμφωνία. Στόχος να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Το πρωί το EuroWorking Group «έδειξε» το πράσινο φως στην έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή.

Ντάισελμπλουμ: Εργαζόμαστε για συμφωνία, αλλά δεν θα είναι η τελική

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν το καλοκαίρι του 2018, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup. O Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημείωσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος, ο Γερουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα