Συναντήσεις στην Αρλ: ένα κορυφαίο φωτογραφικό γεγονός

18:24 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως κάθε χρόνο, η πόλη της Αρλ της Νότιας Γαλλίας γίνεται το επίκεντρο για τους λάτρεις της φωτογραφίας στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ «Les Rencontres de la Photographie».

250 καλλιτέχνες συμμετέχουν φέτος στο κορυφαίο φεστιβάλ που σκιαγραφεί το τοπίο της σύγχρονης φωτογραφίας. Οι 40 εκθέσεις που παρουσιάζονται φέτος, βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης και γίνονται με τη συνεργασία μουσείων καθώς και γαλλικών και ξένων οργανισμών.

Φέτος,

στην 48η έκδοσή του, το φεστιβάλ τιμά το Ιράν με έργα 66 Ιρανών φωτογράφων που απεικονίζουν την χώρα τους από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έως και σήμερα. Με τίτλο «38 χρόνια Ιράν», η έκθεση αποφεύγει τα κλισέ απεικονίζοντας το Ιράν του σήμερα. Ένα μεγάλο μέρος αναφέρεται στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ αλλά και στην ποίηση με μια ενότητα αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Αμπάς Κιαροστάμι.

H έκθεση με τίτλο «Ένας κόσμος που πνίγεται», εξερευνά την ανθρώπινη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, με επίκεντρο τις πλημμύρες πέρα από γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα. O Νοτιοαφρικάνος φωτογράφος Gideon Mendel, αποφεύγει να κάνει μια απλή καταγραφή των περιοχών που έχουν πληγεί και εστιάζει στην προσωπική εμπειρία των πληγέντων εξετάζοντας παράλληλα το καυτό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Audrey Tautou που έγινε γνωστή από την ταινία «Αμελί», παρουσιάζει για πρώτη φορά την φωτογραφική της δουλειά. Πρόκειται για μια σειρά από αυτοπροσωπογραφίες, όπου παίζει με την εικόνα της και δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει συνηθίσει το κοινό.

Η έκθεση με τίτλο «Vuelta» παρουσιάζει το έργο 28 καλλιτεχνών από την Κολομβία. Τα επιλεγμένα έργα εξερευνούν τις αλλαγές στο πολιτιστικό τοπίο, την κοινωνική και πολιτική ταυτότητα, τις αξίες και τις πεποιθήσεις, αμφισβητώντας παράλληλα τις έννοιες της τάξης, της οικονομικής επιβίωσης και της ιστορίας των ενόπλων συγκρούσεων που κράτησε 60 χρόνια και που τροφοδότησε το εμπόριο των ναρκωτικών.

«Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε χώρες που είναι κλειστές είτε λόγω πολιτικής ή οικονομικής κρίσης, τόσο περισσότεροι φωτογράφοι υπάρχουν εκεί που ανακαλύπτουν, καταλογίζουν, μαρτυρούν, επινοούν, επισκευάζουν και ανασυνθέτουν με τη δική τους γλώσσα, την εικόνα της χώρας τους. Είναι οι αποκωδικοποιητές των προειδοποιητικών σημάτων των κοινωνιών σε πλήρη αναταραχή», δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Sam Stourdzé.

Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αρλ θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα