Συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ στη διημερίδα για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα

12:10 13/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

To Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στις 21:00, στον υπαίθριο χώρο του Μύλου του Παππά, στη Λάρισα, στο πλαίσιο της διημερίδας για τον Ιπποκράτη, η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο ωδή στο ανθρώπινο σώμα και στον Ιπποκράτη: «Corpus Aeternum», το «Αιώνιο Σώμα», του συνθέτη Γιάννου Αιόλου με την εικαστική συμμετοχή

του ζωγράφου Χρήστου Παπανικολάου.

Δύο ταλαντούχοι Λαρισαίοι, ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, συνεργάζονται και δίνουν πνοή στο «Αιώνιο Σώμα». Δημιουργούν και φιλοτεχνούν ένα έργο «ωδή» στο ανθρώπινο σώμα και το αφιερώνουν στον Ιπποκράτη, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Το έργο εκτελεί η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, ενώ στο πιάνο βρίσκεται ο Θάνος Μαργέτης.

Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω.

Ο Γιάννος Αιόλου, με το αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό του στυλ μουσικής, μας ταξιδεύει στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων, με μοναδικό όχημα την ανθρώπινη φωνή.

Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας 60 λεπτών, αποτελούμενο από 20 μέρη για μικτή χορωδία και πιάνο.

Το έργο έχει τον τίτλο CORPUS AETERNUM, που σημαίνει «Αιώνιο Σώμα» γιατί όπως υποστηρίζει ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου, «αφενός, το ανθρώπινο DNA είναι αθάνατο, όχι μόνο από θεολογικής-θρησκευτικής πλευράς, αφού φέρει εν σπέρματι την υπογραφή του Δημιουργού, αλλά και γιατί πρέπει να μην κοπεί ποτέ αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα, η σκυταλοδρομία της ζωής, ώστε η ζωή να συνεχίσει να υπάρχει. Αφετέρου, ο τίτλος κάνει μια αναφορά στο CORPUS HIPPOCRATICUM, που θεωρείται το πρώτο ιατρικό βιβλίο, μια συλλογή συνταγών συμβουλών, που εμφανίζονται στον Μεσαίωνα και αποδίδονται στον Ιπποκράτη και στους μαθητές του».

Ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα, όπου άσκησε το επάγγελμα του γιατρού. Στον κατάλογο των ασθενών του, καταγράφονται περιστατικά από τη Λάρισα, τον Κραννώνα, τις Φερές, τα Φάρσαλα και τη Μελιβοία. Πέθανε το 377 π.Χ. και η ταφή του έγινε κοντά στη Λάρισα.

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λάρισας με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα