Συμφωνία στο Eurogroup για εκταμίευση 8,5 δισ.€ και παραμονή του ΔΝΤ – Ρήτρα ανάπτυξης (video)

23:03 15/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος, το Eurogroup τελείωσε με ομόφωνη συμφωνία για εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προετοιμάζοντας τη χώρα για έξοδο στις αγορές με ρήτρα ανάπτυξης. Το ΔΝΤ θα παραμείνει και η Λαγκάρντ θα προωθήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πρόταση για προληπτική

συμφωνία κάτω από 2 δισ. δολάρια. Με τη συμφωνία παγιοποιείται το πλεόνασμα έως 2% από το 2023 και μετά έως το 2060 και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια. Μέχρι το 2022 το πλεόνασμα πρέπει να ανέρχεται στο 3,5%.

Μοσκοβισί: «Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Είναι μια επιτυχία γιατί όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα εφεξής. Ένα βήμα προς το μέλλον αρκετά σημαντικό που προκαλεί ελπίδα για την Ελλάδα για τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους». Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση και «έκαναν μια καταπληκτική δουλειά».

Λαγκάρντ: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Σήμερα σαφώς σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό προς ένα μονοπάτι σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα θα προτείνω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προληπτική συμφωνία. Το ποσό αυτής της προληπτικής συμφωνίας θα είναι κάτω από 2 δισ. δολάρια, ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τις διαδικασίες μέσα στις επόμενες 24 ώρες για να την ολοκληρώσω πριν από την 27η Ιουνίου. Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία αυτή όμως, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους. Υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους. Η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα