Στοπ στην τεχνοφοβία από την επιστημονική κοινότητα

14:11 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ηλεκτρομαγνητική ή μη ιοντίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, ξεκαθάρισε ο Αθ. Κανατάς, καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε δηλώσεις του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την εκπομπή της δημοσιογράφου Κωνσταντίνας Δημητρούλη (18.05.2017).

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει θερμικά φαινόμενα, αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας των ιστών άνω του 0,1 βαθμού Κελσίου μόνον σε περίπτωση

ύπαρξης πολύ ισχυρών πεδίων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ο κ. Κανάτας ανέφερε πως πρόκειται κυρίως για φοβίες που βασίζονται στην άγνοια. «Η επίδραση των μη ιοντιζουσών ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία 50 χρόνια.

«Έχουν γίνει μελέτες σε πολλές χώρες από διάφορες επιστημονικές ομάδες» εξήγησε και τόνισε ότι η ICNIRP, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες είναι υπεύθυνη για την έκδοση συστάσεων για τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και πρόσθεσε ότι τα όρια που έχουν θεσπιστεί είναι πολύ αυστηρά και δεν μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο έκθεσης που θα δώσουν θερμικά φαινόμενα στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ελλάδας ο καθηγητής ανέφερε ότι «έχουν θεσπιστεί από τα πιο αυστηρά όρια στην ΕΕ, πολύ αυστηρότερα από τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, γεγονός που δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά πρόκειται για πολιτική επιλογή, με τις εταιρείες να ακολουθούν αυτά τα όρια». Η ICNIRP αναμένεται στο τέλος του 2017 να προβεί σε σχετική διαβούλευση και να εκδώσει νέα σύσταση για τα εν λόγω όρια, με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση των ισχυόντων ορίων.

Φάμπρικές κερδοσκοπίας ποντάρουν στην άγνοια για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πειραιώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γεωργίου, οποίος σε συνέντευξή του στο Reporter.gr στο δημοσιογράφο Γιώργο Αλεξάκη (16.05.2017) με αφορμή τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής όσο και παλιότερη συζήτηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αναφέρθηκε στα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, συμφωνώντας με τον καθηγητή Αθ. Κανάτα και προειδοποίησε για τις επικερδείς φάμπρικές που έχουν χτίσει επιτήδειοι.

«Πολλοί συνειδητά πωλούν υστερία στο κοινό γιατί εμπορεύονται δήθεν συστήματα προστασίας από την ακτινοβολία» τόνισε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος καθηγητής που είναι ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και μέλος του Δ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο κ. Γεωργίου συστήνει να μην παρασυρόμαστε από εκδηλώσεις υστερίας ορισμένων, που, συχνά, εκπροσωπούν αλλότρια συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες, υποστηρίζοντας αστικούς μύθους για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά να ανατρέχουμε στις συστάσεις των αρμόδιων διεθνών οργανισμών της ICNIRP και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θέτουν τα πράγματα στην επιστημονική βάση τους.

2η συνεδρίαση Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος: ο λόγος στην τεχνοφοβία

Εν τω μεταξύ στη δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής δόθηκε βήμα σε ιδιαίτερο σχήμα ομιλητών στους οποίους περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί καθηγητές που εκφράζουν απόψεις που έρχονται συχνά σε αντίθεση με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με αποτέλεσμα να ακουστεί ένας τεχνοφοβικός λόγος σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή επιστημονική έρευνα. Ο γνωστός για τις απόψεις του καθηγητής Χρήστος Γεωργίου συγκεκριμένα υποστήριξε τη μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην μη ιοντίζουσα ακτινοβολία έως και 1000 φορές κάτω από τα όρια που συστήνουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, ICNIRP και ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα όρια είναι αυστηρότερα στο 60-70% των συστάσεων των διεθνών οργανισμών.

Οι εκπρόσωποι του Διαδημοτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας & του Περιβάλλοντος από τις Νέες Τεχνολογίες» και της Διαδημοτικής Δράσης για την Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία παρουσιάστηκαν να αγνοούν το μεγαλύτερο με΄ρος της σχετικής διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας και να αρθρώνουν γνωστές εδώ και τρεις δεκαετίες τεχνοφοβικές απόψεις για τη μη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας, τις υποτιθέμενες επιδράσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία, την ύπαρξη παράνομων κεραιών, την απομάκρυνσή τους από κατοικημένες περιοχές και την τοποθέτησή τους σε βουνοκορφές, όταν σε όλον τον κόσμο η κεραίες κινητής βρίσκονται όπου ακριβώς υπάρχουν οι χρήστες της για να εξυπηρετούν τις ανάγκες επικοινωνίας τους.

Έως και 100 φορές κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια οι εκπομπές ακτινοβολίας

Στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής οι αρμόδιες κρατικές αρχές έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Χρήστος Χουσιάδας εξήγησε ότι η συζήτηση για τη βλάβη της δημόσιας υγείας εξαιτίας των κεραιών θεωρείται ξεπερασμένη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση των ορίων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μειώσει την έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, απλά θα διπλασιάσει/τριπλασιάσει τον αριθμό των κεραιών.

Ο Ευθύμιος Καραμπέτσος, υπεύθυνος του Γραφείου Μη-Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ, τόνισε ότι στην Ελλάδα διενεργούνται εκτεταμένες μετρήσεις των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε βαθμό που συνιστούν παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ελέγχονται κάθε χρόνο διά νόμου το λιγότερο το 20% των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματά τους είναι ανοιχτά προς όλους στο δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ.

Η ΕΕΑΕ δημοσιοποίησε πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2016 σε σταθμούς κεραιών και όπως προέκυψε από την εν λόγω έκθεση, αλλά και από την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Βασιλική Καραούλη στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι «οι συνήθεις μετρήσεις σταθμών βάσης την Ελλάδα δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας περίπου 100 φορές κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνεδρίασης της 17ης Μαΐου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) Κωνσταντίνος Κάππας εξήγησε ότι ο ΠΟΥ έχει σταματήσει από το 2006 την έρευνα για τις κεραίες κινητής, καθώς έχει εξαντληθεί η επιστημονική έρευνα. Επιπλέον αίσθηση προκάλεσε ότι από τις μετρήσεις που έχει διεξάγει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εκπέμπουν ακτινοβολία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις κεραίες κινητής.

Επιμέλεια: Χρήστος Παγώνης

Keywords
Τυχαία Θέματα