Στον βιολογικό καθαρισμό του Αγιοκάμπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Αγιάς

14:33 24/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα έργα κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού του Αγιοκάμπου επισκεφθήκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας. Το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και το ποσοστό ολοκλήρωσής του ανέρχεται στο 70%. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, ενώ τον ΦΠΑ

καλύπτει η ΔΕΥΑ Αγιάς. Με τον βιολογικό καθαρισμό συνδέεται και το έργο των δικτύων αποχέτευσης των Οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας προϋπολογισμού 6,1 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Έτσι το σύνολο των έργων του βιολογικού καθαρισμού και των δικτύων αποχέτευσης ανέρχεται στα 10,8 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: ««Πρόκειται για δυο μεγάλα έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ, που σηματοδοτούν την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων με την αποχέτευση στην παραλιακή ζώνη. Η υλοποίηση των έργων αυτών αποτελούσε επιτακτική ανάγκη, αφ’ ενός γιατί για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία δικτύων ακαθάρτων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες) και αφ’ ετέρου για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, από τις επιπτώσεις της διάθεσης των αστικών αποβλήτων στο υπέδαφος. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και το δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητας ζωής στην περιοχή, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές για τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο κ. Γκουντάρας τόνισε: «Ολοκληρώνονται στα παράλια της Αγιάς δυο μεγάλα έργα ουσιαστικής σημασίας, τα οποία θα δώσουν λύσεις στη διαχείριση των λυμάτων στην περιοχή, που είναι μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή με παράκτια ζώνη και σε καθεστώς Νatura. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη γιατί πραγματικά δώσαμε μεγάλη μάχη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το συγκεκριμένο είχε αρκετές δυσκολίες γιατί εμπλέκονται πάρα πολλά Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εμπορικής Ναυτιλίας, ΥΠΟΜΕΔΙ). Ήταν μια διαδικασία πάρα πολύ δύσκολη και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είχαμε στο πλευρό μας και όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματικά μας στήριξαν και βοήθησαν και τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Αγιάς έτσι ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Κατά την επίσκεψη στα έργα ήταν ακόμη παρόντες παρόντες οι κ.κ. Χρηστός Λυτροκάπης γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Γιώργος Μπαξεβάνος διευθυντής Προγραμματισμού, Χρήστος Ντάγιας Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και ο διευθυντής Αλέξης Μπουζούκης.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σκοπός του έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων της περιοχής γιατί, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν οικισμοί τα λύματα των οποίων συγκεντρώνονται σε βόθρους και διατίθενται ανεπεξέργαστα, το πρόβλημα της μόλυνσης των υδάτινων πόρων εξακολουθεί να υφίσταται. Με την ολοκλήρωση της θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αποχέτευση ακαθάρτων των οικισμών των οποίων τα λύματα καταλήγουν σε βόθρους, οι περισσότεροι από τους οποίους πρακτικά είναι απορροφητικοί με αποτέλεσμα να καταλήγουν τα λύματα στο υπέδαφος, και θα δοθεί μόνιμη λύση στην προστασία του υπόγειου ορίζοντα από τα αστικά λύματα των οικισμών σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Κατά κύριο λόγο, αναμένεται να προκύψουν θετικές συνέπειες, που αφορούν στον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλείται από τη διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας της ΔΕ Μελίβοιας, και στην αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και περιβάλλοντος για τους κατοίκους και επισκέπτες των οικισμών αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα