Στο Παρίσι ο ΠτΔ – Συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ

10:15 12/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Έλληνας Πρόεδρος που φθάνει σήμερα, για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20:15 ώρα Ελλάδας.

Μέσα στο πρωινό, ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τον τάφο του Ναπολέοντα στο πολεμικό μουσείο των Invalides, όπου είναι προγραμματισμένη επίσημη τελετή υποδοχής.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, ενώ νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Συμβουλίου

Επικρατείας. Μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ αργά το απόγευμα, προβλέπεται να γίνουν κοινές δηλώσεις και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο.

Η Τρίτη θα ξεκινήσει με Δοξολογία στο ναό του Αγίου Στεφάνου στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ θα ακολουθήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης η αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα. Συγκεκριμένα, στις 12:00 ο κ. Παυλόπουλος θα συναντήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης τον πρύτανη Ζιλ Πεκού και τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas Γκιγιόμ Λέϊτε.

Με επίσημη τελετή, ο κ. Παύλοπουλος θα αναγορευθεί ως επίτιμος Διδάκτορας Νομικών Επιστημών του πανεπιστημίου ParisII Pantheon-Assas, το οποίο και θα επισκεφθεί στη συνέχεια όπου θα παραταθεί γεύμα προς τιμή του. Στη Σορβόνη, η κ. Παυλόπουλος θα έχει και συνάντηση με αντιπροσωπεία Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι.

Το ιστορικό νεκροταφείο Pere Lachaise (Περ Λασέζ) είναι επίσης στο πρόγραμμα του προέδρου, με κατάθεση στεφάνου νωρίς το απόγευμα, στο «Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών υπέρ της Ελευθερίας». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη γαλλική Γερουσία και συνάντηση με τον πρόεδρο Ζεράρ Λαρσέ. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:15 η Ελληνίδα πρέσβειρα Μαρία Θεοφιλή θα δώσει δεξίωση προς τιμή του κ. Παυλόπουλου, στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Πρ. Παυλόπουλος στη Figaro: Να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη

Σε συνέντευξή του στη γαλλική «Figaro», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής στον προσανατολισμό της Ευρώπης, αντλώντας διδάγματα από την επώδυνη ελληνική εμπειρία, το Brexit και την ήττα του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη επειδή δεν διασφαλίστηκε η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και δεν εξασφαλίστηκε το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στο ερώτημα κατά πόσο η ΕΕ επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε, ότι «τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν για πρώτη φορά τέθηκε η χώρα υπό επιτήρηση». Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «απαραίτητη για να παταχθεί η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις παλαιότερες πολιτικές».

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, είναι μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί το χρέος μακροπρόθεσμα, διότι εκεί βρίσκεται η ουσία (για τη βιωσιμότητα).

«Τον τελευταίο καιρό αισθανόμαστε μια απειλή» ανέφερε ο ίδιος αναφορικά με την τουρκική πρόκληση περί αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Λωζάνης. Σχετικά με το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η γείτονος χώρα «θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ». Υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική στα νησιά και αυτήν την περίοδο έχουμε μια ροή παράνομων μεταναστών γύρω στα εκατό άτομα ημερησίως. Τα κέντρα φιλοξενίας είναι πλήρη και ξεσπούν συγκρούσεις στα νησιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξυπνήσει πριν είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο πρόεδρος Π. Παυλόπουλος.

Σχετική είδηση: ΠτΔ στo TV5: «Η Ε.Ε έχει ανάγκη να αποδεσμευτεί από το ΔΝΤ» (video)
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα