Στο κράτος με τη βούλα του δικαστηρίου το σπίτι του Χίτλερ

13:42 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τέλος στο σήριαλ της διεκδίκησης του σπιτιού του Αδόλφου Χίτλερ. Με σημερινή του απόφαση το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την απαλλοτρίωση από το αυστριακό κράτος του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε στο Μπραουνάου της Ανω Αυστρίας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας απορρίπτει με την απόφασή του αυτή, την αγωγή την οποία είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο η έως τώρα ιδιοκτήτρια του σπιτιού κατά της απαλλοτρίωσης.

Η απαλλοτρίωση του σπιτιού προβλέπεται στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής

στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Ο ομοσπονδιακός νόμος προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση, της οποίας το ύψος δεν έχει γίνει γνωστό.

Με τον νόμο τερματίζονταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχονταν σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονταν» σε αναλογία 60-40 %, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί, αφού διαμορφωθεί, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Προς τον σκοπό αυτό πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου με στόχο, μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του, να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα