Στο Ευρωκοινοβούλιο η δολοφονία της Δ. Γκαλίζια- Η Μάλτα ζητά βοήθεια από το FBI

13:18 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα «Panama Papers» συνεδριάζει σήμερα αποτίοντας φόρο τιμής στη δημοσιογράφο, Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, ενώ θα απαιτήσει πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα των συνθηκών του εγκλήματος. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η δημοσιογράφος «θυσίασε τη ζωή της για να αναζητήσει την αλήθεια». «Αν οι δημοσιογράφοι σιγήσουν, η ελευθερία μας χάνεται», δήλωσε ο Φραντς Τίμερμανς, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκά, που μαζί με τη σύζυγο του, βρίσκεται μεταξύ των ηχηρών

ονομάτων στους καταλόγους των «Panama Papers», όπως αποκάλυψε το blog της Γκαλίζια, ζήτησε τη βοήθεια του FBI στις έρευνες για τη δολοφονία, ενώ απηύθυνε έκκληση για ενότητα καθώς η αντιπολίτευση μιλά για «δημοκρατία υπό κατάρρευση».

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος, ‘Αντριαν Ντέλια, προειδοποίησε για την «κατάρρευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», ενώ αρκετοί βουλευτές προειδοποιούν και με αναρτήσεις στο Twitter ότι «η δημοκρατία διακυβεύεται».

Daphne Caruana Galizia has been killed. The rule of law has collapsed. Our democracy is at stake.

— Simon Busuttil (@SimonBusuttil) October 16, 2017

Tην αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών στη Μάλτα, ζήτησε ήδη ο ευρωβουλευτής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Panama Papers Στέλιος Κούλογλου.

Daphne Caruana Galizia, journalist killed yesterday in #Malta, investigated corruption and crime, including cases tied to the #PanamaPapers. pic.twitter.com/JTMRRmneWQ

— CPJ (@pressfreedom) October 17, 2017

Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, συμπεριέλαβε πρόσφατα την Καρουάνα Γκαλίζια σε λίστα 28 ατόμων που «διαμορφώνουν, ανακατώνουν και ανακατεύουν την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ότι το blog της Γκαλίζια, ήταν τόσο ισχυρό που επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις καθώς ο πρωθυπουργός του φορολογικού αυτού παράδεισου της Ευρώπης , αναγκάστηκε το καλοκαίρι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες ωστόσο επανεξελέγη.

“Υπάρχουν παντού διεφθαρμένοι. Η κατάσταση είναι απελπιστική», ήταν η φράση που αναρτήθηκε, 30 λεπτά πριν ανατιναχτεί το αυτοκίνητο της.

#Assange offers reward for killers of Maltese journalist who led #PanamaPapers probe pic.twitter.com/MDfXSAKFe0

— RT (@RT_com) October 17, 2017

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks που επίσης αποκάλυψε το σκάνδαλο Panapa Paperw, Τζουλιάν Ασάνζ, προσφέρει 20.000 ευρώ, για πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην «εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας και στην τιμωρία των ενόχων.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, NEW YORK TIMES

Σχετική είδηση: Ο γιος της Μαλτέζας μπλόγκερ των Panama Papers κατηγορεί την κυβέρνηση για τη δολοφονία της μητέρας του (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα