Στην ολομέλεια προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο – Αντιπαράθεση για τις ΔΕΚΟ (Live)

14:22 27/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κύρωση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το βράδυ, από την Ολομέλεια.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή τις εργασίες της Ολομέλειας

Η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, ενώ αργά το μεσημέρι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους,

γνωστοποίησαν ότι θα ψηφίσουν τελικά υπέρ του άρθρου που προβλέπει τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Οπως ανέφεραν ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση που θα παραπέμπει στο Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να παραμείνουν οι εταιρείες ύδρευσης στον έλεγχο του Δημοσίου.

Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι το νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

Εν τω μεταξύ, τη νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολυνομοσχέδιο.

Η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», δηλαδή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ακόμη στην αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι «η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου» από αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα