Στην ΚΕΔΕ μεταφέρει το μεταναστευτικό πρόβλημα ο Δήμαρχος Σάμου

10:12 20/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άμεση αποσυμφόρηση του HOT SPOT της Σάμου ζητά με επιστολή του προς το προεδρείο της ΚΕΔΕ και ο Δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος . Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, η Σάμος, που το νοτιοανατολικό άκρο της απέχει ούτε ένα ναυτικό μίλι από τα τουρκικά παράλια, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, με τις σχετικές

ροές να παρουσιάζουν και πάλι πολύ ανησυχητική αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Η γενναία και ευγενής στάση των κατοίκων διαφήμισε την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο και την κατέστησε χώρα-υπόδειγμα στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έμπρακτης προσήλωσης στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το γεγονός αυτό ωστόσο, δεν απαλείφει τις βαριές και σοβαρές συνέπειες που είχε και έχει για το νησί μας η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα πέρασαν από τη Σάμο περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός υπερδιπλάσιος του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Ο τουρισμός, κύρια και βασική πρόσοδος για τους κατοίκους της Σάμου επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόλις εφέτος, δύο καλοκαίρια μετά, δείχνει ενθαρρυντικά σημεία ανάκαμψης. Το πρόβλημα παραμένει πρακτικώς άλυτο και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβάζονται στο ασφυκτικά υπερπλήρες Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρωτεύουσα της Σάμου.

Το Κέντρο, που παρά τις αντιρρήσεις της δημοτικής αρχής, φτιάχτηκε σε χώρο του Δημοσίου, πρακτικώς εντός αστικού ιστού, είναι προδιαγραφών φιλοξενίας κατά μέγιστο 1.000 ανθρώπων, ωστόσο σήμερα φιλοξενεί γύρω στις 3.432 (βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας), όταν ο πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνά τις 6.000-6.500.

Η αργή διαδικασία σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση της ταυτοποίησης των εγκλωβισμένων αυτών ανθρώπων προξενεί, όπως είναι φυσικό, ένταση και τριβές, η επιβάρυνση στις δομές και τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφελείας, αλλά και στις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές και υγειονομικές αρχές είναι αντιμετωπίσιμη μόνο εξαιτίας των υπεράνθρωπων προσπαθειών και της υψηλής αίσθησης καθήκοντος όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο αυτό έργο και η πρόσφατη αύξηση των νέων ροών γεννά σοβαρές ανησυχίες.

Μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, μέχρι στιγμής, πάνω από 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά, οι μισοί απ’ αυτούς μόλις το περασμένο διάστημα!

Με δεδομένο ότι η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει ανεξέλεγκτη εάν η τουρκική πλευρά αθετήσει έστω και στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εύθραυστη συμφωνία της με την Ε.Ε., με την οποία οι σχέσεις της επιδεινώνονται καθημερινά, αισθανόμαστε την ανάγκη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου τώρα, όσο ακόμη υπάρχει περιθώριο, έστω και στενό, για να ληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα