Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το ελληνικό ενδιαφέρον λόγω QE

11:33 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι πιθανόν να συζητήσει την Πέμπτη θέματα που άπτονται του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ενδιαφέρει την Ελλάδα αν και οι τελικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Ατομο της ΕΚΤ που ρωτήθηκε σχετικά από εμάς δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. O πρόεδρος της ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι αναμένεται να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το απόγευμα μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Πριν μια εβδομάδα περίπου, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι το ΔΣ ήταν πιθανόν να συζητήσει τεχνικές αλλαγές στις αγορές ομολόγων που γίνονται στα πλαίσια του QE.

Ανάμεσα στις πιθανές αλλαγές που συζητιούνται είναι η αποσύνδεση των αγορών κάθε χώρας από το μέγεθος της οικονομίας της. Κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τα γερμανικά ομόλογα και ίσως προκαλέσει νέες τριβές μεταξύ της ΕΚΤ και του Βερολίνου.

Μια άλλη αλλαγή στο υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ίσως περιλαμβάνει τις αγορές τίτλων με αποδόσεις χαμηλότερες από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ που βρίσκεται στο -0,40%. Οι σημερινοί κανόνες αποκλείουν τέτοιες αγορές.

Μια άλλη ενδεχόμενη αλλαγή είναι η αγορά μεγαλύτερου ποσοστού κάθε μεμονωμένης έκδοσης ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λήγει τον Μάρτιο του 2017 αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να επεκταθεί χρονικά.

Το θέμα ενδιαφέρει την Ελλάδα που προσβλέπει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE σε κάποιο σημείο το 2017. Κι αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων και θα διευκόλυνε την χαλάρωση των capital controls.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε απόδοση 8,44% στις 10:46 π.μ. ώρα Eλλάδος.

Η ένταξη στο QE θα διευκόλυνε επίσης την έξοδο της χώρας στις αγορές αλλά και των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων που θα αντλούσαν ρευστότητα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα σε διεθνές ΜΜΕ ότι η συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα μπορούσε να ανοίξει πριν το τέλος του 2016.

Από την δική του σκοπιά, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, συνέδεσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE με την αξιολόγηση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η επιτυχής αξιολόγηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το QΕ,» τόνισε ο κ. Κερέ. «…θα πρέπει επίσης να δούμε και τα μέτρα για το χρέος που είναι η άλλη συνθήκη συμμετοχής της Ελλάδας«.

Keywords
Τυχαία Θέματα