Στέργιος Ποργιόπουλος: «Για τους Σερραίους με… Σερραίους»

01:34 27/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι ο προπονητής της ανόδου. Ο προπονητής που οδήγησε μια νεανική ομάδα που αποτελούνταν μόνο από Σερραίους καλαθοσφαιριστές στη Β εθνική κατηγορία.

Ο Στέργιος Ποργιόπουλος είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα… καλογραμμένο σενάριο που ξεκίνησε να γράφεται πριν από τρία χρόνια κι είχε ευχάριστο τέλος πριν από λίγες μέρες με την άνοδο της ομάδας μπάσκετ των Ικάρων στη Β εθνική κατηγορία. Ο Σερραίος προπονητής καλεσμένος στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών μίλησε για όλους και για όλα.

Ο Στέργιος Ποργιόπουλος είπε στην ΕΡΤ Σερρών:

«Ήταν μια διαδρομή τριών ετών, ήρθε μια δικαίωση έστω και την τελευταία αγωνιστική γιατί όλο το δεύτερο γύρο ήμασταν σταθερά στην πρώτη θέση και μας κυνηγούσαν όλες οι ομάδες. Εμείς αντέξαμε παρόλο το μικρό μέσο όρο ηλικίας και αυτό δείχνει ότι η ομάδα έχει αντοχές, έχει μέταλλο, ανταπεξήλθε σε όλες τις δυσκολίες και έφτασε εκεί που έφτασε, να ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με τον Παναθλητικό, μια ομάδα που έχει ένα ρόστερ πολύ καλύτερο από το δικό μας και αυτό δείχνει την αξία της πορείας μας».

Τα πανηγύρια για την άνοδο μετά το τέλος του αγώνα με την Κομοτηνή

-Για το ρόστερ της ομάδας που αποτελείται από Σερραίους παίκτες:

«Είναι Σερραίοι νεαροί αθλητές οι οποίοι δεν είχαν πολλές εμπειρίες και πολλά παιχνίδια στην πλάτη τους και αυτό δίνει διπλή αξία σε αυτό που πετύχαν αυτοί οι παίκτες γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει σε αυτούς κι εκεί πάνω σε αυτή τη βάση θα πατήσουμε και τη νέα χρονιά γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πιστεύω η νέα χρονιά να μας βρει όλους μαζί, γιατί θα είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, με μπροστάρη μέσα στο γήπεδο εμένα και πρωταγωνιστές τους παίκτες και φυσικά τη διοίκηση που αν δεν υπήρχε αυτή δεν θα υπήρχε κανένας από εμάς, να μη συνεχιστεί. Ξαναλέω ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αλλά έχουμε μια στέρεα βάση να ξεκινήσουμε. Είμαι πάντα φύση αισιόδοξος ως άνθρωπος και πιστεύω ότι θα πάμε καλά αλλά σίγουρα τα δύσκολα αρχίζουν τώρα».

-Για το μυστικό της επιτυχίας των Ικάρων:

«Ένας κορμός εδώ και τρία χρόνια σταθερός, δεν επηρεαζόμασταν από εφήμερες επιτυχίες ή αποτυχίες, αντίστοιχα δεν πέφταμε ψυχολογικά αλλά ανεβαίναμε, κοιτούσαμε το στόχο που ήταν σε ευθεία γραμμή και πάρα πολύ δουλειά, ατέλειωτες ώρες μέσα στο γήπεδο, πρωινές προπονήσεις 7:30 το πρωί, μιλάμε για πολύ δουλειά και ήμασταν η μοναδική ομάδα στη Γ εθνική που δούλεψε τόσο πολύ μέσα στο γήπεδο. Η ποσότητα της προπόνησης ήταν τεράστια, για την ποιότητα δεν θέλω να μιλήσω γιατί θα φανεί εγωιστικό. Αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσματα. Τα παιδιά ενώ είναι ερασιτέχνες, έδειξαν επαγγελματική νοοτροπία, δεν είχαμε ποτέ καμία απουσία από την προπόνηση και αυτό πιστώθηκε με την πορεία των 23 νικών σε 26 παιχνίδια, και το πιο σημαντικό είναι ότι κάναμε νίκες στη Θεσσαλονίκη με ομάδες ισάξιες με εμάς και αυτό δείχνει ότι η ομάδα έχει μέταλλο και μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα κάναμε 23 νίκες, είναι κάτι μαγικό».

Παιχνίδι των Ικάρων με την ΑΕΚ το 2014 για την Α2

-Για την απόφαση του Άρη Αθανασιάδη να παίξει ομάδα στη Γ εθνική όταν υποβιβάστηκε το 2014 από την Α2.

«Για μένα δεν ήταν δύσκολο γιατί είχα την τύχη ή την ατυχία στην καριέρα μου να μην έχω ποτέ ομάδα φαβορί. Το δύσκολο ήταν για τη διοίκηση που έπρεπε να συμμαζέψει το οικονομικό άνοιγμα που ήταν τεράστιο και ειδικά ο πρόεδρος ο Άρης Αθανασιάδης, να μην φύγει κανένας όπως κι έγινε, το δύσκολο ήταν για τον πρόεδρο ο οποίος δικαιώθηκε. Δεν σας κρύβω ότι εγώ όταν ανέλαβα ήθελα να παίξει η ομάδα στη Β εθνική, φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι είχε δίκαιο ο Άρης Αθανασιάδης διότι μας έδωσε ένα χρόνο περισσότερο να δουλέψουμε στη Γ εθνική που δεν είναι μια τυχαία κατηγορία. Κι εκεί βήμα βήμα, πρώτη χρονιά 6η θέση, δεύτερη χρονιά 4η θέση, κερδίσαμε το μπαράζ και από τύχη δεν βρεθήκαμε στη Β εθνική και φέτος με το σπαθί μας ανεβήκαμε. Έχουμε μια στέρεα βάση κι όταν πατάς καλά στα πόδια σου μπορείς να πας στην κορυφή της πυραμίδας».

-Για τους συνεργάτες του:

«Ως προπονητής πιστεύω στους νέους. Οι συνεργάτες μου είναι ερασιτέχνες, φοιτητές στο ΤΕΦΑΑ Σερρών κι έχουν τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία της ανόδου. Το μεγαλύτερο μερίδιο είναι ότι με… ανέχονται γιατί τους πιέζω και πολύ. Ο Δημήτρης Γεωργαντάς πρωταγωνιστής όλο το χρόνο δίπλα μου, είχαμε την εθελοντική προσφορά του Δήμου Ζαγορίτη και του Μάριου Γεροθανάση που και αυτοί είναι φοιτητές μου στο ΤΕΦΑΑ. Ειδικά ο Δημήτρης Γεωργαντάς αν κάποιος άνθρωπος πιέστηκε πιο πολύ από τους παίκτες μου και την οικογένεια μου είναι αυτός».

Η ομιλία του Άρη Αθανασιάδη στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα με την Κομοτηνή

-Για τα όσα είπε ο πρόεδρος Άρης Αθανασιάδης στα αποδυτήρια:

«Σε αυτό που θα μείνω είναι ότι ο πρόεδρος αποκάλεσε «αδελφό» τον Τάσο Παναγιώτου. Δύο συνοδοιπόροι τα τελευταία χρόνια που κρατάνε την ομάδα. Παλιότερα ο Πρόεδρος ήταν μόνος του, πέρασε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές και ειδικά εκεί που κατακρίθηκε δυστυχώς και από ανθρώπους που είναι μέσα στην ομάδα μας ήταν όταν η ομάδα έπεσε από την Α2. Είναι απόλυτη δικαίωση για τον Άρη Αθανασιάδη, ένας άνθρωπος της γενιάς μου, συμπαίκτης μου και παίκτης μου στον Πανσερραϊκό όταν ανεβήκαμε κατηγορία, είναι ένας άνθρωπος που ζει για το μπάσκετ κι αν όλοι εμείς λέμε ότι αγαπάμε το μπάσκετ και παίρνουμε και χρήματα για αυτό που κάνουμε, οι συγκεκριμένοι δύο ο Άρης Αθανασιάδης και ο Τάσος Παναγιώτου έχουν «ματώσει» και συνεχίζουν να «ματώνουν» σε δύσκολούς καιρούς και πρέπει να σεβόμαστε εμείς που είμαστε έμμισθοι αυτήν την τιτάνια προσπάθεια. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν τα λέω αυτά για να κάνω δημόσιες σχέσεις αλλά το μπάσκετ των Σερρών χρειάζεται αυτούς τους δύο ανθρώπους, ανεξάρτητα αν θα είμαι στην ομάδα ή όχι πιστεύω ότι η προσφορά τους είναι μεγάλη».

Με τον Γιάννη Δεσποτίδη στη γιορτή της ομάδας

-Για τους Γιάννη Δεσποτίδη και Ηλία Νικολαϊδη

«Ο Γιάννης Δεσποτίδης και ο Ηλίας Νικολαϊδης ήταν μέσα στο στενό δικό μου πύρινα, ναι μεν η διοίκηση δεν μας άφησε να έχουμε ποτέ κανένα πρόβλημα ο Άρης Αθανασιάδης και ο Τάσος Παναγιώτου που είναι ένα δίδυμο κορυφής αλλά οι άμεσοι συνεργάτες του ήταν ο Ηλίας Νικολαίδης και ο Γιάννης Δεσποτίδης που πραγματικά ήταν ήρωες που με ανέχτηκαν γιατί δεν είμαι και πιο εύκολος άνθρωπος μέσα στο γήπεδο, να τους ευχαριστήσω δημόσια κι ελπίζω του χρόνου να είμαστε πάλι μαζί γιατί μια πετυχημένη ομάδα δεν πρέπει να αλλάξει και το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου».

Πάντα δίπλα του στον πάγκο ο Ηλίας Νικολαΐδης

-Για το αν μείνει στην ομάδα:

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα μήνα μεταβατική περίοδο, εγώ μέχρι τις 30 Ιουνίου είμαι στην ομάδα από εκεί και πέρα είναι θέμα της διοίκησης και το πιο σημαντικό κομμάτι για να μείνουμε μαζί είναι το πώς θα χτιστεί αυτή η ομάδα».

Στιγμές χαράς για τον Στέργιο Ποργιόπουλο

-Για τη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει με τις άλλες Σερραϊκές ομάδες:

«Πρέπει να πω ότι 26 χρόνια είχε ομάδα να ανέβει κατηγορία χωρίς ένωση. Το 1991 με Στάθη Καμαράκη οι Ίκαροι ενώ οι δύο επόμενες ανόδους έγιναν με ενώσεις. Μακάρι όλες οι ομάδες των Σερρών να ενωθούν κι ας μην είμαι εγώ προπονητής. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των Σερραίων παραγόντων. Κι όταν λέω ένωση δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενωθούν σε ονόματα. Να μην μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί έχουμε διαφορετικούς στόχους. Οι Ίκαροι θέλουν κάποιους παίκτες που δεν θέλουν να παίξουν στο Α τοπικό ενώ εμείς έχουμε ένα «καράβι» νέους παίκτες που ίσως να μην μπορούν να παίξουν ακόμη στη Β εθνική αλλά μπορούν να παίξουν στην Α ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Πρέπει να γίνει συνεργασία για τουλάχιστον μια διετία. Αυτός είναι ο στόχος μου κι ας μην είμαι εγώ προπονητής. Αυτό είναι καθαρά δουλειά των παραγόντων, εμείς ως προπονητές δεν πρέπει να μπερδευόμαστε. Αν οι παράγοντες το θέλουν θα το κάνουν. Έτσι έγινε και τις προηγούμενες φορές και πάντα με Σερραίο προπονητή. Πάντα με ένωση είχαμε άνοδο και πάντα με Σερραίο προπονητή που οι Σερραίοι προπονητές είναι σε υψηλό επίπεδο. Το λόγο έχουν οι διοικήσεις των ομάδων που πρέπει να αφήσουν το εγώ και να κοιτάξουν το εμείς».

Ο Στέργιος Ποργιόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ Σερρών

-Για το τι μπορεί να κάνει η ομάδα στη Β

«Νομίζω ότι η συνταγή είναι αυτή που υπήρχε. Επιλεκτικές προσθήκες και στοχευμένη δουλειά. Όχι μόνο ποσότητα, αλλά και ποιότητα. Αυτό που είχαμε τρία χρόνια. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί θα κάνω μια έκθεση για τη διοίκηση της ομάδας. Η κατηγορία έχει πολύ δυνατές ομάδες με παίκτες μπαρουτοκαπνισμένους, πάμε μέχρι το Μεσολόγγι, σίγουρα η απόσταση Γ με Β είναι μεγάλη, εμείς όμως έχουμε μια πολύ δυνατή βάση κι ένα πολύ καλό όνομα έξω από τις Σέρρες. Αυτοί που μας επιτίθενται μας ζηλεύουν και όπως λέει ο λαός τα δέντρα που έχουν καρπούς πετροβολούν. Όταν έπεσε η ομάδα μας λυπούνταν, τώρα είμαστε μια ομάδα σαν τους Μαχητές, τη ΧΑΝΘ, το Μαντουλίδη, δηλαδή έχουμε φιλοσοφία με νέους παίκτες και βήμα βήμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα