Στέλιος Χατζηιωάννου: «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας η διέξοδος από την κρίση»

15:11 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου μίλησε στο ert.gr.

Ο διεθνούς φήμης επιτυχημένος επιχειρηματίας που έγινε γνωστός με το μικρό του όνομα, ο άνθρωπος με τις καινοτόμες ιδέες που στα 25 του χρόνια επέλεξε να αφήσει την ασφάλεια της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, να εγκαταλείψει το πολυτελές ρετιρέ του στο Μόντε Κάρλο, να επιστρέψει τα κλειδιά της γρήγορης Porsche που του είχε χαρίσει ο πατέρας του, να αφήσει δηλαδή την προβλέψιμη, γραμμική πορεία ζωής, όπου

ως γνήσιος απόγονος μεγαλοεφοπλιστή, όλα είναι προβλέψιμα και συνθέτουν ένα βαρετό -πλην ίσως για πολλούς ευτυχές σενάριο ζωής-, για να κάνει την ανατροπή στη ζωή του και πιο ενδιαφέρουσα την πορεία της.

Μια ανατροπή που πίστευε ότι όφειλε ο ίδιος στο ανήσυχο πνεύμα του, στην αστείρευτη ενεργητικότητά του και στο ευφυές επιχειρηματικό του μυαλό. Και η δική του απόφαση για αυτή την ανατροπή τον οδήγησε το 1995 -μετά τις σπουδές του στο London School of Economics και στο City του Λονδίνου- στο να κάνει το δικό του επιχειρηματικό όραμα πραγματικότητα, την δημιουργία του κολοσσού της low cost αεροπορικής εταιρίας «Easyjet».

Ο ίδιος εγκαταστάθηκε αρχικά σε ένα μικρό γραφείο στο αεροδρόμιο Λούτον στην Αγγλία και ξεκίνησε από εκεί την μεγάλη επιχειρηματική του διαδρομή. Σήμερα, το λογότυπο «Easy» είναι brandname σε πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μέσω franchising.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος «Stelios Philanthropic Foundation» από το 2008 αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βρετανία και Μονακό και αφιερώνει μεγάλο μέρος της δημιουργικότητάς του στην προσφορά στο συνάνθρωπο, μέσω ποικίλων δράσεων του ιδρύματός του, αλλά και στη στήριξη νέων επιχειρηματιών με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση.

Άλλωστε ο ίδιος πιστεύει πολύ, ότι οφείλει ως αντάλλαγμα να προσφέρει στη κοινωνία, μέρος της επιτυχίας που εισέπραξε και της αποδοχής που έδειξε εκείνη στο πρόσωπό του και στις επιχειρήσεις του.

Συνάντησα τον Στέλιο Χατζηιωάννου στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία του ιδρύματος «Stelios Foundation» , εκεί όπου και φέτος έγινε η ετήσια εκδήλωση για την απονομή των βραβείων επιχειρηματικότητας «Stelios Awards», με συμμετοχή στη διαδικασία 89 επιχειρήσεων. Συνολικά δόθηκαν 100.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που κέρδισαν το βραβείο.

Εκτός από τη MELIRA Greek Honey που έλαβε το ποσό των €30.000, επτά ακόμα Εταιρείες ανακηρύχθηκαν νικήτριες, λαμβάνοντας το ποσό των €10.000 έκαστη.

Πρόκειται για τις:

Agro Know, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης πληροφοριών σε οικολογικά και γεωργικά θέματα.Athens Insiders, εταιρεία με εξειδικευμένες υπηρεσίες τουρισμού.Chimera, εταιρεία παραγωγής προϊόντων με βάση το ελληνικό κρασί.Choureal, ζαχαροπλαστείο το οποίο ειδικεύεται στο προφιτερόλ.Elixir, κέντρο υγείας και ομορφιάς.Relevance, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισηςSea You Soon, εταιρεία με πετσέτες θαλάσσης.

Ερ: Κύριε Χατζηιωάννου, 10ος χρόνος απονομής των βραβείων. Ποια η πορεία του θεσμού από εδώ και στο εξής της απονομής των βραβείων «Stelios Awards»;

Απ: Θα συνεχίσουμε τα βραβεία, του χρόνου θα δημιουργήσουμε περισσότερες υποκατηγορίες που θα απευθύνονται σε άλλες ηλικίες, κάποια start -ups και έχουμε και υποτροφίες που δίνονται σε σπουδαστές στα εκπαιδευτήρια Δούκα και σε παιδιά από την Ελλάδα για φοίτηση σε πανεπιστήμια του Λονδίνου.

Ερ: Πως βλέπετε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας; Σε ποιους τομείς διαφαίνονται ευκαιρίες;

Απ: Βλέπω ευκαιρίες σε ακίνητα στην Ελλάδα. Αν μπορείς να κάνεις μια επένδυση σε ένα ακίνητο τώρα και το βρεις σε σημαντική έκπτωση , σε σχέση με το 2008 που ήταν στο peak οι τιμές και αν έχεις τη δυνατότητα να αφήσεις τα χρήματά σου, δηλαδή να μην εκμεταλλευτείς οικονομικά άμεσα το ακίνητο και να περιμένεις όταν θα ανέβουν οι τιμές, είναι μια καλή επένδυση.

Ερ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός νέου επιχειρηματία? Τι θα τον συμβουλεύατε;

Απ: Το μάρκετινγκ παίζει μεγάλο ρόλο πια. Ο τρόπος που πλασάρεις το προϊόν σου.

Ερ: Ποια τα δικά σας επιχειρηματικά σχέδια; Σκέφτεστε επενδύσεις στη χώρα μας;

Απ: Στον τομέα των ακινήτων βλέπω ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό βρίσκουμε συνεργάτες που τρέχουν μια καινούρια ιδέα, την επιχείρηση και εμείς τους δίνουμε την επωνυμία, το όνομα, το μάρκετινγκ, τη φήμη. Η δουλειά μου είναι να κάνω licence την επωνυμία μου.

Ερ: Πως εκτιμάτε ότι θα βγούμε από την κρίση;

Απ: Σε περίπτωση ειρήνης το να πάρεις από έναν πληθυσμό έντεκα εκατομμυρίων ανθρώπων το 40% του τι κατέχουν οικονομικά, νομίζω ότι δεν έχει ξανασυμβεί. Εδώ έχεις μια βάρβαρη περίπτωση, μια βάρβαρη φτωχοποίηση της χώρας. Μπορεί στο πόλεμο να έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Η οικονομία είναι κύκλος, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέβει κάποια στιγμή όταν θα ανέβουν και οι οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο τρόπος για να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από ανθρώπους που δημιουργούν καινούριες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και σίγουρα η λύση δεν είναι να προσληφθούν όλοι στο δημόσιο. Οι 89 επιχειρήσεις που κέρδισαν φέτος το βραβείο θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Ερ: Ο τομέας της ναυτιλίας, της κρουαζιέρας και του τουρισμού εξακολουθούν να είναι ελπιδοφόροι τομείς της οικονομίας;

Απ: Η ναυτιλία ανεβοκατεβαίνει, η κρουαζιέρα είναι πολύ δύσκολη δουλειά, αν δεν είσαι με τους μεγάλους κολοσσούς της Αμερικής δύσκολα να έχεις κερδοφορία ως επιχειρηματίας. Έχω επενδύσεις σε ξενοδοχεία easyhotels μέσω franchising στο εξωτερικό. Θα με ενδιέφερε μέσω franchising να έχω easyhotel και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει να κάνω μια επένδυση σε ένα ακριβό ξενοδοχείο, γιατί ξέρω ότι τα οικονομικά των φθηνών ξενοδοχείων είναι καλύτερα. Προτιμώ όμως να πάρω μόνο το ακίνητο.

Ερ: Πως βλέπετε τα πράγματα στην Αγγλία, μετά την επικράτηση του Brexit;

Απ: Πιστεύω ότι θα γίνει κάποιος συμβιβασμός τελικά, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω. Η λίρα πάντως είναι πιο φθηνή τώρα, το ταξίδι στο Λονδίνο είναι πιο φθηνό για τον τουρίστα.

Ερ: Είστε πολίτης του κόσμου, αλλά και μόνιμος κάτοικος στο Μονακό. Πως βλέπετε την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία;

Απ: Πιο ασφαλής επιλογή από τις άλλες, είναι σίγουρα ευρωπαϊστής, κάτι που είναι καλό για το σύνολο της Ευρώπης.

Ερ: Αν ήσασταν πρωθυπουργός τι θα κάνατε; Σκέφτεστε να ασχοληθείτε κάποια μέρα με την πολιτική;

Απ: Δεν θα γίνω ποτέ πρωθυπουργός. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την έλευση των «easyfood store» στην Ελλάδα -κάτι αντίστοιχο λειτουργεί ήδη στο Λονδίνο- ο κος Χατζηιωάννου ανέφερε ότι «σαν σκέψη δεν το έχουμε εγκαταλείψει. Αν κάνουμε κάτι στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, θα πρέπει να βρούμε ένα μέρος στο κέντρο της Αθήνας, από όπου θα πουλάμε ελληνικά προϊόντα σε τιμή του επιπέδου των 0.50 ευρώ, τιμή την οποία -όπως είπε- θεωρεί price point για την ελληνική αγορά.»

Συνέντευξη: Αλέκα Σταυροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα